Plånboksvården i Blekinge
Vårdköerna utgör en av de mest påtagliga revorna i välfärden och de är mycket intimt förknippade med socialdemokratiskt styre på alla nivåer. Det är i och för sig inte förvånande, köer har alltid utgjort ett kännetecken på en socialistisk politik.
De socialistiska partier som fortfarande hyllar Sveriges planekonomiska sjukvårdsmodell borde få sig en ordentlig tankeställare i samband med fallet Vera Granberg, som inte fick den vård hon hade rätt till.
I rimlig tid
EU-domstolen i Luxenburg, har slagit fast att EU-medborgare har rätt att få vård i rimlig tid i utlandet, om deras egna länder inte klarar detta.
Hade vi inte varit EU-medlemmar hade Vera Granbergs vård bokstavligen liksom tidigare berott på hur mycket pengar man har, att köpa vård för med egna eller lånade medel. Ett belysande exempel på "plånboksvård" i ett land med en socialdemokratisk regering och ett landsting med landets högsta landstingsskatt, styrt av socialdemokraterna med stöd av vänsterkrafterna.
Man frågar sig hur många i Blekinge, som inte får den vård man har rätt att kräva. Fallet Vera Granberg belyser "plånboksvården" i socialdemokraternas Sverige och Blekinge.
Välja själv
Patienter i Sverige - som på sedvanligt sätt har fått behovet av en operation eller behandling fastställt här hemma - skall kunna erhålla nödvändig vård utomlands om landstinget inte klarar av att erbjuda den inom tre månader.
Den vårdgaranti vi moderater föreslår kan även bidra till att sudda ut den rigida gränsdragning som fortfarande upprätthålls mellan svensk och utländsk sjukvård. Vi anser att vårdgarantin även bör innebära en rätt att söka vård i utlandet, på samma sätt som i grannlandstinget eller på privata kliniker i Sverige.
Gränslös sjukvård
En gränslös sjukvård är en bra och naturlig utveckling med en vårdgaranti. Det skulle kunna stimulera ett bättre resursutnyttjande till exempel genom att ledig kapacitet hela tiden rapporteras till databaser där patienten kan få aktuell information om kötider med mera i Sverige och utomlands. Patienten kan då själv välja om han vill vänta på behandling på ett närbeläget sjukhus eller få den tidigare genom att resa.
För verkligt högspecialiserad vård är Sverige fortfarande ett litet land. Det kan inte minst därför vara både bättre och billigare att använda utländsk kompetens i vissa fall. Svenska patienter måste kunna dra nytta av utländska läkares kompetens, på samma sätt som utländska patienter måste få ökade möjligheter att komma till Sverige för att få vård av skickliga svenska läkare.
Ska gälla sjuka också
Ett land med en väl fungerande sjukvård har ingen anledning att hindra sina egna medborgare från att söka vård utomlands. Ett land med dåligt fungerande sjukvård bör heller inte göra det; en sådan politik förvägrar medborgarna bästa tillgängliga vård och tar dessutom bort trycket på förbättringar av den egna sjukvården.
Valmöjligheter skapar bättre tydlighet för EU-tanken bland medborgarna. Den fria rörligheten skall naturligtvis gälla också för de som är sjuka, inte bara för de som är friska.
Gustav Nilsson
Landstingsråd (m)