1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Om...Gud, Darwin och Alf Svensson

Nyheter • Publicerad 9 september 2002

Det var inte så länge sedan Alf Svensson i en partiledarintervju deklarerade, att han bokstavligen trodde på, att Jesus kunde gå på vattnet.

Intervjuaren blev så paff, att han inte påpassligt tog upp frågan om Den Helige Ande och den obefläckade avlelsen. Själv har jag svårt att tro på denna. Jag tror nog, att det rörde sig om homoadoption. Det håller nog inte Alf Svensson med om. Någon abort var det i alla fall inte fråga om. Men det rörde sig ändå om en föräktenskaplig förbindelse.

Kanske med Den Helige Ande. Jag tror det. Fast en Ande i snickaren Josefs lekamen. Det är väl ett fint exempel på den entreprenörsanda som diskuteras inför valet.

En annan fråga av valintresse är naturligtvis, om Bibelns skapelseberättelse är sann eller ej. I en intervju i P 1:s Ekosändning vill Alf Svensson att denna (i bästa fall) allegori ska införas i den obligatoriska skolans biologiböcker, som alltså skulle bli någon slags "bibliogiböcker", tillsammans med Darwins utvecklade utvecklingslära.

Varför denna begränsning? Varför inte också på universitetets institutioner?

Konflikten mellan skapelseberättelsen och utvecklingsläran är ju inte precis ny. Den har sisådär 150 år på nacken. (I vissa amerikanska stater är utvecklingsläran förbjuden liksom den del av astronomin som kallas kosmologi. Einstein med flera har inte brytt sig.)

Förra gången jag träffade på Bibeln-Darwin-konflikten i en valrörelse var för ett tjugotal år sedan i Västerbotten, där en KDS-politiker (det hette så då) hävdade precis samma uppfattning som Alf Svensson gör i dag. Det hela gällde texten i skolans biologiböcker.

Där skulle, tyckte kd, stå Bibelns skapelseberättelse och inte några dumheter om utvecklingslära.

Jag blev av olika skäl djupt inblandad i denna mycket utdragna strid.

Då jag som känt är, är en fridens och försoningens man, föreslog jag, då som nu, att man kunde förse läroböckerna med följande text: "Alla människor räknar släkt med apan, utom Alf Svensson och andra KD-politiker, vilka äro skapade direkt av Gud".

Av någon anledning slog detta medlingsförsök inte an.

Skulle skapelseberättelsen vara sann, vill jag åtminstone ifrågasätta tidsperspektivet. Inte tror jag att Gud använde sex dagar och vilade på den sjunde.

Nä, han snodde till det på fem dagar och tog långledigt över helgen. Därför blev det heller inte så vidare värst.

Eftersom det är en skolfråga och därmed tillhör valets viktigaste områden, vill jag på nytt framlägga förslaget i förhoppningen, att det inte skall falla på hälleberget utan i god jord.

Sneglande på partiledarnas förtroendesiffror vill jag dessutom ärligen uppmana alla som tror på skapelseberättelsen, på Jesu förmåga att gå på vatten och på den obefläckade avlelsen att lägga sin röst på Alf Svensson och kristdemokraterna.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.