1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

När valfläsket viner i luften

Nyheter • Publicerad 8 september 2006
Foto: FREDRIK PERSSON Laddad. Nils Lundgren, partiledare för Junilistan vill föra en diskussion som skiljer sig från vad andra politiker säger. I dag syns och hörs han i Blekinge.
Foto: FREDRIK PERSSON Laddad. Nils Lundgren, partiledare för Junilistan vill föra en diskussion som skiljer sig från vad andra politiker säger. I dag syns och hörs han i Blekinge.Foto: 

När det drar ihop sig till val försvinner många frågor ur debatten, trots att de är avgörande för hur det ska gå för landet under de närmaste fyra åren.

Löfteskarusellen tar över, valfläsket viner i luften.

Det ska bli mera pengar till pensionärer, studenter och arbetslösa, till äldreomsorg, skola och sjukvård.

Möjligheterna att uppfylla sådana löften beror på om Sverige kan föra en självständig ekonomisk politik och om vi kan skapa riktiga jobb åt alla.

EU och småföretagen borde därför stå i centrum i valdebatten, men det gör de inte alls.

Det borde de göra.

Låt oss ta några konkreta exempel som visar hur sådana övergripande perspektiv slår igenom i Blekinge.

Sveriges självbestämmande hotas av EU:s växande maktambitioner på område efter område. Nu gäller det våra naturtillgångar.

Det står klart och tydligt i EU-fördragen att unionens naturresurser ses som en gemensam resurs.

Det finns också starka krafter som driver på för att EU ska få kontroll över skogen.

Det senaste beslutet i EU-parlamentet syftar till att upprätta en så kallad rättslig grund för skogspolitiken, vilket i princip innebär att EU ges makt att besluta om hur den svenska skogen ska förvaltas.

Junilistan är tämligen ensam i sitt motstånd mot denna utveckling.

Nationell kontroll över skogspolitiken är viktigt för jobben och tillväxten i Blekinge.

Om vi inte kan behålla kontrollen över naturresurserna blir det osäkert hur industri och turism kan utvecklas.

Riktiga jobb åt alla är nu en nödvändighet för landet. Vi kan inte fortsätta med en femtedel av alla människor i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden.

Kostnaderna tränger ut vård och omsorg och driver upp skattetrycket. Och eftersom storföretagen inte längre kan öka sysselsättningen på grund av den hårda globala konkurrensen, måste jobben komma i småföretagen.

Skattesystemet och regelverket för företagsamheten är gjort för storföretag. Nu måste det ändras för att småföretagen ska våga anställa runtom i landet.

Sjuklönekostnaderna måste lyftas bort helt. Det måste bli möjligt för småföretagare att göra skattefria avsättningar av kapital för att bygga upp en ekonomisk buffert.

Delar av tjänstesektorn - till exempel som restaurang, catering, tvätteri och bilverkstäder - måste stimuleras med slopade arbetsgivaravgifter.

Det krävs inte bara regelförenklingar och skattesänkningar. Direkt skadliga lagar, som förslaget om rätt till heltid, måste bestämt avvisas.

En sådan lag skulle slå hårt mot företag i säsongsbranscher, vilket skulle drabba Blekinge hårt. Riktiga jobb åt alla förutsätter att vi är beredda att förändra det ekonomiska klimatet totalt för småföretagen.

En stor fördel med tillväxt i just småföretagen är att de växer upp och expanderar överallt i landet och därmed bidrar till regional balans.

Med en mer företagsvänlig politik kan småföretagskluster som Soft Center i Ronneby skapas över hela landet.

Jobbfrågan diskuteras livligt i valet men utan förståelse för vad som krävs för att lösa problemet och EU-statens framväxt ignoreras helt av de etablerade partierna.

Sverige behöver en politisk kraft som värnar Sveriges självbestämmande och som skapar förutsättningar för riktiga jobb.

Nils Lundgren

(partiledare Junilistan

på besök i Blekinge i dag) Mikael Engvall

Sune Håkansson

Inger Brännmark

Jenny Svensson

Junilistan i Blekinge

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.