1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mycket kvar att göra för bättre sjukvård

Nyheter • Publicerad 5 november 2003

Det finns mycket kvar att göra inom den svenska sjukvården för att den ska fungera bättre.

Verksamheter kan organiseras effektivare, samverkan mellan kommun, landsting och statliga myndigheter behöver förbättras och sjukvårdens andel av BNP behöver öka.

De som menar att dessa förändringar är tillräckliga för att prioriteringar i vården ska undvikas är ute på en farlig väg.

Den medicinska utvecklingen går så snabbt, att vad som är medicinskt möjligt att göra ökar mycket snabbare än de tillgängliga resurserna. Därför kommer det alltid att behövas prioriteringar för att säkra att de största behoven blir tillfredsställda.

En prioritering innebär alltid att någonting ställs före något annat.

Det vi i Östergötland har gjort är att synliggöra de prioriteringar som alltid görs och alltid har gjorts, detta för att medborgarna själva ska kunna ta ställning till om vi politiker gör riktiga prioriteringar.

Om de inte tycker prioriteringarna är riktiga har de möjlighet att välja andra politiker.

Det som varit vägledande för oss i vårt prioriteringsarbete är de med störst behov fortfarande ska ha tillgång till en så bra sjukvård som möjligt.

Det betyder att vi sett till att värna barn och ungdomar som lever i utsatta miljöer, långtidssjukskrivna i behov av rehabilitering, multisjuka äldre, kroniskt sjuka och nyinsjuknade i allvarlig psykisk sjukdom.

Det är dessa grupper som värnas av våra tydliga och klara priorite-ringar.

Martin Tollén

landstingsledamot (s)

i Östergötland

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.