1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Moderaternas undfallenhet

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2002

Elisabet Peijne, ledande moderatpolitiker i Karlskrona, har under valrörelsen kallat zigenare för "zigenare" och inte för romer. Zigenare är en folkgrupp av indiskt ursprung som finns i många länder, i Sverige sedan 1500-talet. Att säga zigenare är uttryck för rasism och främlingsfientlighet, dundrar de rättrogna. Ändå torde en majoritet av karlskronabor, unga och gamla, fortfarande använda den gamla benämningen zigenare, utan att därmed avse något nedsättande om denna folkgrupp.

Men alltnog, den moderata partiledningen i Karlskrona har gått i taket på grund av Elisabets uttalande och Elisabet har inte längre partiets förtroende.

MUF:are och SSU:are dessa blå och röda plantskolor för blivande politiker, har drabbats av ren "ordallergi" på grund av Elisabets uttalande. Vad Elisabet sa likställs av dessa unga lärjungar med de verkliga rasistiska yttranden ett gäng moderatsnubbar och sossar under valrörelsen sa i TV-programmet Uppdrag granskning. SSU:are kräver Elisabets avgång.

Sedan flera år tillbaka har Elisabet varit partiets ledande skolpolitiker i utbildningsnämnden. Enligt Karl-Gösta Svenson kan Elisabets uttalande skada förtroendet till tusentals ungdomar i gymnasieskolan. Förmodligen riskerar de få men för livet.

Elisabet är en duktig, engagerad och rättfram moderatpolitiker. På grund av den kränkande behandling partiledningen, bondehögern med flera, utsatt henne för, lämnar nu Elisabet alla sina politiska uppdrag hos partiet. Dessutom, Karl-Gösta, hur kan du låta knallröda SSU: are styra din bedömning i Peijneaffären? Ända sedan jag lärde känna dig under mitten av sjuttiotalet har du för mig varit en rakryggad och hyvens karl, men så händer detta med en av dina duktigaste medarbetare. Obegripligt. Partiledningens kränkande behandling gör mig kräkfärdig.

I ditt elektroniska veckobrev talar du om moderatmassakern - valförlusten - som "enbart lite smolk i bägaren". Era egna hemliga valundersökningar pekade redan 14 dar före valet på en stor förlust. Orsaken hade ni också kännedom om: skattesänkningar av inkomstskatter på 130 miljarder. Hur kunde en central partiledning visa så usel fingertoppskänsla för politik?

Finns det fortfarande något krut kvar i partiet så ställ "hela" den centrala partiledningen till svars för denna partiets mest bakvända valstrategi någonsin.

Helge Lindquist

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.