Moderaternas alkoholpolitik räcker inte
Svar på Carl-Eric Birgerssons artikel "hög tid att lyfta blicken" (BLT 13 april).
Carl-Eric Birgersson visar i sin insändare att moderaterna inte har någon alkoholpolitik att tala om. De riktade insatser som han visar på finns redan, men det behövs ytterligare åtgärder för att stärka folkhälsoarbetet.
Se till kostnader
Ditt konstaterande att försäljningen ökat på Systembolaget är helt riktigt. Dessvärre fick jag ej dessa siffror innan jag skickade in min förra artikel. C-E menar att jag tycker att det är EU:s fel att alkoholkonsumtionen ökar. Han har helt fel i det påståendet.
Genom att arbeta mer aktivt i folkhälsofrågor i EU kan vi som land göra mycket. Det är genom ett idogt arbete i EU som det nu har skapats möjligheter till ett folkhälsoarbete inom unionen. Det är även därför som det finns en Folkhälsoparagraf i EU:s konstitution. Denna ska vi använda oss av i vårt eget folkhälsoarbete i Sverige. Vi kan inte göra som C-E och hans parti, sticka huvudet i sanden och säga att det är för hög beskattning på alkoholen. Vi måste se till de kostnader som uppstår i samband med en hög alkoholkonsumtion.
Ökat i Sverige
Att jämföra Sverige med andra länder som Italien, Spanien, Portugal och Frankrike och säga att deras alkoholkonsumtion sjunkit, vilket är mycket positivt, samtidigt som den ökat i Sverige, ger en bild av ditt tänkande. Jag tolkar det som att du tycker att vi ska harminisera konsumtionen med dessa länder. Minskningen av konsumtionen i Sydeuropa beror mycket på de regler, man har infört runt marknadsföring av alkohol, man har infört promillegränser i trafiken och EU har infört minimiskatter på öl och sprit något som har spelat roll i Sydeuropa, men inte gjort någon skillnad i Nordeuropa. Dessa ändringar i regler har gjort att konsumtionen gått ner, bland annat en höjning av skatten på alkohol.
Att det handlar om attityder vet vi redan och det arbetas hårt med detta i skolor och i föreningslivet. Tyvärr har elitfotbollens tränare visat att attityden till alkohol inte förändrats nämnvärt när man ställer upp på ölreklamen. Vilka signaler ger detta till ungdomarna inom idrotten och framför allt fotbollen?
När det gäller dina siffror i procent om alkoholkonsumtionen fördelning har jag inget att säga om den. Däremot ditt resonemang att vi skulle begränsa tillgängligheten för "normalkonsumenter". Det är på det viset att om tillgängligheten ökar så ökar även konsumtionen och med denna samhällets kostnader, som du tydligt och klart blundar för.
Stora kostnader
Kostnaderna för alkoholrelaterade sjukdomar är fortfarande cirka 160 miljarder kronor. Kostnaden i produktionsbortfall har sedan 1998 ökat till mer än 61 miljarder kronor. En skattesänkningen på alkohol leder till 289 personer årligen skulle dö en förtidig död. 1627 fler misshandelsfall, 1,6 miljoner fler sjukskrivningsdagar omräknat i personer på helårs arbete är det ca 5 000. (Källa Folkhälsoinstitutet).
Per Bengtsson
ordförande
IOGT-NTO rörelsen Blekinge