1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Leva och jobba i hela landet

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

När man lyssnar på vänsteroppositionen är det lätt att tro att alla svenskar bor vid tunnelbanan och har universitetsexamen. I de röd-gröna visionerna finns sällan plats för dem som bor utanför tullarna och är beroende av bilen. Med en röd-grön regering blir det dyrare och krångligare att leva i Sverige.

Centerpartiets viktigaste valfrågor är fler jobb, bättre klimat och bättre förutsättningar att leva och jobba i hela landet. Det behövs bättre vägar och järnvägar och bra service till människor i hela Sverige.

För att klara jobben och utvecklingen runt om i landet behöver vi arbetstillfällen både i gamla och nya sektorer. För att kunna trygga arbeten inom verkstäder, industrier och pappersbruk behövs en trygg energiförsörjning. Jobb skapas genom utbyggnaden av fler vindkraftverk och annan förnybar elproduktion.

Nästan alla människor i Sverige behöver bilen. Det är utsläppen vi ska jaga, inte bilisterna. Vi kommer att nå världens högst uppsatta klimatmål utan höjd bensinskatt. Vi behöver bygga nya vägar och rusta dem som redan finns.

Vi behöver också satsa på bra bredband i hela landet. Vänsteroppositionen tycks tro att alla har gångavstånd till tågstationen och fiberkabel i vägguttaget.

Vi investerar också i nya sektorer som turism-, restaurang- och besöksnäringarna. Genom sänkt restaurangmoms kan vi locka fler gäster till små och medelstora städer, och öka möjligheterna för unga att få jobb.

Ungdomsarbetslösheten har länge varit ett stort problem i Sverige. Enligt SCB:s senaste kvartalsundersökning var 31,6 procent av männen och 27,7 procent av kvinnorna under 25 år utan arbete. Fler jobb åt ungdomar borde vara valets viktigaste fråga.

Det måste vara enklare och billigare att anställa ungdomar än vuxna eftersom ungdomar har svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. För ungdomar som är arbetslösa har vi infört nystartsjobb helt utan arbetsgivaravgift. Företag, kommuner och landsting betalar dessutom numera bara halva arbetsgivaravgiften för unga anställda. Det är obegripligt att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga. Med en röd-grön regering kommer ungdomsarbetslösheten att öka.

Men vi är inte nöjda. Den som kommer direkt från sin gymnasieutbildning saknar ofta både arbetslivserfarenhet och referenser. Därför vill vi införa lärlingsprovanställning i upp till 18 månader för de som är under 23 år. Så blir det mer attraktivt för arbetsgivare att anställa unga.

Dessutom måste vi förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen fungerar inte tillräckligt bra. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv förmedlas mindre än nio jobb per år och arbetsförmedlare. För att skapa ett effektivare och mer individualiserat system vill vi öppna för fler privata förmedlare. Centerpartiet föreslår att en jobbpeng ska följa den arbetssökande till den förmedling som denne väljer. Så kan vi öka specialiseringen – vissa arbetsförmedlare blir bäst på kvalificerade industriarbetare, andra på långtidsarbetslösa ungdomar.

Ingen enda ung människa ska behöva gå in i vuxenvärlden som arbetslös. I Centerpartiet tänker vi inte ge oss förrän unga människor i hela Sverige har möjlighet att få ett jobb.

Maud Olofsson

Partiledare (C)

Magnus Larsson

Riksdagskandidat Torhamn, Blekinge (C)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.