Låt begåvade barn utvecklas i snabbare takt
Genom att låta ungdomar med talang och fallenhet få möjlighet att utvecklas fortare än sina kamrater, har Sverige fått ambassadörer som marknadsfört landet och svenska folket har gemensamt kunnat glädjas åt de idrottsliga framgångarna.
Men det finns fler förmågor i Sverige än de rent sportsliga, som också har rätt att utvecklas i sin egen takt. Jag tänker då speciellt på ungdomar som har intellektuella begåvningar inom olika fält. Den borgerliga regeringen har under den senaste mandatperioden satsat på gymnasiala spetsutbildningar inom historia, språk, naturvetenskap och matematik. Till dessa utbildningar kan elever med fallenhet för något av ämnena söka sig från hela Sverige.
Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona blev ett av fyra gymnasier i Sverige som nu erbjuder spetsutbildning i matematik. Detta görs i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola.
En annan utbildning som utvecklats på Thörnströmska gymnasiet i Karlskrona, är "Spelgrafik och animation". Här kommer ungdomar med fallenhet för ämnet, redan på gymnasienivå få utveckla sina talanger inom datorvetenskap och grafik. Utbildningen är unik i Sverige och förhoppningsvis kommer Skolverket att bevilja riksintag, vilket förenklar för elever från hela landet att söka till Thörnströmska gymnasiet.
I den globala världen måste Sverige konkurrera inom det högteknologiska segmentet, där spetskompetens inom allt fler områden är avgörande. Sverige har därför inte råd med att inte låta sina begåvade barn och ungdomar utvecklas i sin egen snabbare takt.
För att vidare möta den globala arbetsmarknadens utmaningar bör en satsning på språkinlärning göras redan i förskolan. Sedan flera år undervisas engelska från första klass, men små barn har generellt enklare för språkinlärning, något som avtar med ålder hos många. Skolstart vid sju års ålder är sent och gör Sverige tämligen unikt i världen ur detta perspektiv.
Kunskap är ingen börda, det är en nödvändighet för att möta framtidens globala utmaningar, där språket är nyckeln till den internationella arbetsmarknaden. För barn i förskolan kan lekar som innehåller pedagogiska moment vara nog så givande som hopp och lek, men framförallt bereder det dem för framtiden.
Ann-Louise Trulsson (M)
Ordförande Utbildningsnämnden i Karlskrona kommun samt Riksdagskandidat