1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lärare är inga flummare

Gå ej på pratet om "flumskola" och hårdare tag.  I flera år har de borgerliga sagt att den svenska skolan är en flumskola.
Själva har de glömt bort att de röstat för de senaste läroplanerna.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Idag är deras lösning på skolans problem "hårdare tag", knarkhundar, Securitaspersonal, ökad övervakning, ingen slöja, tvinga strulungarnas föräldrar till skolan (undrar vad näringslivet tycker om produktionbortfallet).  För mig är det obegripligt att man ej ser att nästan alla skolans problem är skapade av livet utanför skolan. Skolan är en avbild av samhället i övrigt.

De rikas barn får bättre betyg, skolkar mindre, kommer in på de utbildningar de vill. Samtidigt ökar de ekonomiska, etniska och sociala klyftorna i samhället. Bonusar till direktörerna, skatteflykt till utlandet, en av europas högsta siffror på ungdomsarbetslöshet, 30 000 färre anställda inom vård och skola, ökad utslagning, skattelättnader för höginkomsttagare. Paret Reinfeldt fick 125 000 per år . Kanske Sahlin fick lika mycket men poängen är att hon och de rödgröna istället ville lägga pengarna på låg- och medelinkomsttagare och pensionärer.

Borttagandet av högskolebehörighet på många linjer slår väldigt orättvist. Läser du barn och fritidsprogrammet kan du inte bli förskolelärare.  Bristen på arbete, en meningsfull rättvis skola för alla, bra kultur o fritidsutbud, utbyggd socialt nätverk leder till frustation, att man mår dåligt och många gånger till meningslöst våld och drogproblem.  Alla barn, föräldrar och pedagogisk personal vill skolgången ska bli bra och att alla ska få förutsättningar för att lyckas.

Skolan och förskolan behöver mer pengar till barn med särskilda behov och invandrar ­ flyktingbarn. Vi behöver bättre och mer varierande arbetssätt som kan ta hand om alla och utveckla både de högpresterande och de som har det svårt.

Skolan behöver också öppna upp mer mot samhället och bättre utnyttja kunskaper från företag och arbetsgivare samt från våra folkrörelser. Samarbetet över stadierna kan förbättras. Stärk också elevernas, föräldrarnas och samverkansgruppernas ansvarstagande roll och möjligheter inom skolan. Förskola och skolpersonals ekonomiska avtal och arbetstidsavtal behöver kraftigt förbättras.

Vi behöver mindre byråkratiskt skrivbordsjobb för att kunna stödja barn och ungdomar. Vi behöver bättre stöd från statsmakterna och en vetenskaplig syn på utbildning och lärande. Vi behöver utvärderingsbara mål och kommunala o statliga mål o riktlinjer för hur vi vill framtidens skola ska vara.  Lärare och barnomsorgspersonal är inga flummare. Vi arbetar hårt för våra barn och ungdomar.

Vi behöver inga flumpolitiker över oss. Vänsterpartiet har själva lokalt och nationellt tillsammans med de rödgröna presenterat kraftiga satsningar på skola, förskola, ökade studiebidrag och ökade utvärderings/forskningssatsningar. Vi har också en helhetssyn på skola, välfärd, samhällsproblem och samhällsbygge. En borgerlig valseger tror jag tyvärr innebär att dagens trend bara förstärks. Den tjockaste plånboken kommer att få den bästa vården och utbildningen. Och kapten Björklund kommer att tillsammans med Nagy, Gajos och Jönsson öka klyftorna och motsättningarna i samhället. Och "flummet" fortsätter?                                                                                  

Hannu Lahdenperä                                                                  

Lärare o Vänsterpartist i Olofström

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.