1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Landstingets agerande ett hån

Nyheter • Publicerad 9 september 2006

I årets valkampanj kan vi se de tre sossarna Bernth Johnson, Marie Sällström och Kalle Sandström stoltsera tillsammans med budskapet "Landstinget Blekinge är bäst i Sverige. Nu vill vi bli ännu bättre".

Genom att följa andra utredningar och aktuella frågor i massmedia kan vi konstatera att verkligheten är en annan.

Om de tre politikernas åsikter bygger på okunskap eller dålig rådgivning är egentligen ointressant.

Socialdemokratiska begrepp som att; "Välfärden ska utvecklas", "Ett samhälle för alla" och "Trygghet och tillgänglighet i sjukvården" tilltalar oss alla.

Dessutom att välfärden måste finansieras solidariskt och att alla ska kunna känna sig trygga.

Alla uppskattar säkert också att primärvården utvecklas så att köerna minskar och sjukvården kommer nära den enskilda individen.

I sossarnas Blekinge kan vi tyvärr inte slå oss för bröstet och säga att vi är bäst i Sverige när det gäller primärvård.

Enskild personal på läkarstationer och vårdcentraler i länet gör fantastiska insatser. När de övergripande organisatoriska resurserna är otillräckliga blir helhetssynen dock tyvärr inte tillfredställande.

Då får personalen i stället orimlig arbetssituation med dålig kontinuitet som följd. Läkartjänster är vakanta eller bemannade med läkare under utbildning.

Trots beslut om stopp för stafettläkare ges dispenser för tillsättande av denna typ av dyra bemanningar runt om i länet.

I Sölvesborg har situationen varit bristfällig avseende läkare på landstingets vårdcentral i många år.

Därför har vi trott att det varit betydelsefullt att Valjevikens familjeläkarmottagning etablerats.

I drygt 2.5 år har Valjeviken varit ett komplement till landstingets egna primärvård.

Bemötandet av Valjeviken är ett utmärkt exempel på hur demokratin är ur led när de ansvariga majoritetspolitikerna inte hinner, vågar eller förstår att ta ansvar.

Det är naturligtvis viktigt att politiker delegerar vissa beslut till tjänstemän. Ett övergripande ansvar måste däremot alltid finnas för de förtroendevalda. Särskilt om tjänstemännens beslut blir felaktiga.

Övergripande samhällsekonomiska värderingar kan inte delegeras.

Väljarna har säkert följt att Valjeviken tvingats säga upp avtalet om familjeläkarmottagningen.

Det är inte rimligt när en ideell folkrörelsestiftelse ska ta det ekonomiska ansvaret när läkarstationen går 1.5 miljoner i underskott på Valjeviken.

Jämförelsen att Valjeviken får 5 650 kronor i ersättning för 100 listade poäng och månad när exempelvis Citykliniken-Capio i Ronneby får 9 800 kronor i motsvarande ersättning är graverande.

Det faktum att aktuella offentliga upphandlingar visar att prisnivån 9 000-10 000 är riktig vidimerar landstingstjänstemännens prestigefyllda inkompetens.

Naturligtvis vet jag att särskilda regler gäller vid offentlig upphandling.

Politikerna måste dock också känna till detta och ta ansvar när upphandlingar blir fel.

Eftersom Valjeviken tvingats säga upp gällande avtal gjorde landstinget en ny upphandling under våren.

Tjänstemännen favoriserade en annan vårdaktör och beslutade att Valjeviken inte skulle få fortsätta sin fungerande läkarstation.

Ärendet överklagades till länsrätten som gav landstinget förödande kritik och beslutade att upphandlingen ska göras om.

Det fantastiska är att samma tjänstemän får förtroendet att göra upphandlingen en gång till nu i höst.

Politikerna borde naturligtvis tydligt markera att man inte tolererar odemokratiska beslut. En så kraftig reprimand som länsrätten ger landstinget kan inte bara passera utan att organisationen ifrågasätts.

Under den långa handledning som förevarit rörande Valjevikens läkarmottagning har landstinget inte i något avseende diskuterat vad som händer med patienterna. Kontinuiteten och tryggheten för patienterna som är listade på Valjeviken verkar vara ointressant för landstinget.

Politikerna i den socialdemokratiska majoriteten gör sig okontaktbara och vill ej diskutera den uppkomna situationen. Aktuella protestlistor mot landstinget visar att allmänheten uppskattar Valjevikens läkarstation.

När nu dessutom centrets 20- miljonersbygge är färdigt finns här unika resurser inte bara för Sverige utan för hela världen.

Undertecknad har djupa rötter i arbetarrörelsen. Solidaritet om svaga grupper har varit ett honnörsbegrepp när Valjeviken byggts upp under snart 20 år.

Landstingets agerande när det gäller vår läkarstation känns som ett hån.

Om socialdemokraterna menar något med att "Nu vill vi bli ännu bättre" måste det tagas krafttag inom primärvården.

Politiskt ansvar gäller att stå upp för demokratin och tillse att beslut blir riktiga.

Dessutom tillse att riktlinjer skapas för hur primärvården kan utvecklas och få personalpolitik där nyrekryteringar av läkare lyckas.

En "ännu bättre primärvård" kan inte börja med att fungerande enheter läggs ner.

Särskilt inte om beslutet grundar sig på tjänstemannabeslut som politikerna inte orkar motsätta sig. Attitydförändring där dialog kan föras är också en förutsättning för "ett samhälle för alla".

I dag är mitt förtroende för socialdemokraterna i landstinget förbrukat.

Jan Karlsson

intendent, Valjeviken

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.