1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Landstinget bör satsa på bättre smärtvård

Nyheter • Publicerad 10 januari 2002

Solveig Johansson (m) följer upp sin motion från i november om att landstingsfullmäktige bör besluta utöka smärtenhetens resurser i syfte att öka tillgängligheten för patientgruppen med värk/smärta.

Solveig Johansson bortser från det arbete som varje dag görs i primärvården och vid Blekingessjukhuset för att hjälpa patienter med värk och smärta. Detta arbete är grunden för ett bra omhändertagande av dessa patientgrupper.

Vid smärtenheten inom Blekingesjukhuset finns tre team som sysslar med smärtpatienter Det finns ett på dagrehabiliteringen i Karlshamn och ett på dagrehabiliteringen i Karlskrona. Ett specifikt smärtteam, smärtenheten finns i Karlshamn.

Blekingesjukhuset bedömer att om eventuella resursförstärkningar ska göras inom området har inte smärtenheten högst prioritet. Smärtteamet borde i stället ändra inriktning genom att arbeta mindre med "vanlig" vård och mer med kompetensutveckling för att föra ut kunskap till den egna kliniken, andra kliniker vid Blekingesjukhuset, primärvården i Blekinge m.fl.

En förstärkning till respektive dagrehabiliteringsenhet med ytterligare ett team skulle enligt Blekingesjukhusets bedömning sannolikt vara en bättre lösning. Smärtteamet i Karlshamn skulle då vara kvar som en länsövergripande resurs med specialkunskap. Personalmässigt bedöms det möjligt att kunna rekrytera paramedicinsk personal och sannolikt också sjuksköterskor, emellertid är det troligtvis svårare att rekrytera läkare.

Om särskild satsning i framtiden skulle ske inom området så menar sjukhuset att den bör användas för att förstärka resurserna på smärtenheten i den omfattning att det specifika smärtteamet skulle dubbleras bedömer Blekingesjukhuset att detta team bör förläggas till enheten i Karlskrona, eftersom nästan hälften av remisserna kommer från östra delen av länet.

Jag vill inte ifrågasätta Solveig Johanssons engagemang i frågan men vill ändå påpeka att hon knappast skulle kunna få sina förslag förverkligade inom den budgetram som moderaterna föreslog vid landstingets budgetmöte i november. Förslag som skulle givit landstinget stora underskott i verksamheten under 2002.

Bernt Johnson

Landstingsråd (s)

Tving

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.