1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kommunala utjämningssystemet

Nyheter • Publicerad 25 april 2002

På samma sätt som det krävs ett ökat samspel mellan lokal, regional och nationell nivå för att uppnå en positiv utveckling i Sverige är det i en kommun.

Hela kommunen vinner på att vi kan få en positiv utveckling av kommunens mindre tätorter. Hela kommunen vinner på att vi får en positiv utveckling av stadskärnan. Hela kommunen vinner på en samverkan med andra kommuner, organisationer och företag, både inom och utanför Sverige.

Konkurrens

En ogynnsam befolkningssammansättning till följd av en svag befolkningsökning på nationell nivå och därmed vikande befolkningsökning i en stor majoritet av landets kommuner riskerar att skapa konkurrens mellan kommunerna.

Vi anser istället det är viktigt att arbeta för ökad samverkan över kommungränserna i syfte att öka länets och hela landets tillväxtkraft.

Kritiska faktorer är tillgång till kompetens, information och transportmöjligheter för varor, tjänster och arbetskraft.

Stödja högskolan

Därför har vi ansett det betydelsefullt att stödja högskolans utveckling i länet.

Därför har vi gjort stora satsningar inom IT-området. Därför arbetar vi aktivt för att förbättra kommunikationerna, kollektivtrafiken och infrastrukturen i form av vägar, järnvägar och flygförbindelser.

Ytterligare en viktig faktor, förmodligen den viktigaste, är att människor ges förutsättningar att utvecklas och att det sker en ökning av välfärden i ett brett perspektiv.

Detta måste gälla i hela landet. Alla kommuner måste kunna erbjuda en bra skola och en väl fungerande omsorg.

Utjämningssystem

I syfte att likställa förutsättningar mellan kommunerna i landet att leverera den välfärd som alla invånare har rätt till finns ett utjämningssystem mellan kommunerna. För Ronnebys del innebär detta ett tillskott på ca 25 miljoner om året.

Vi socialdemokrater anser att detta är nödvändigt för att inte skapa ännu större regionala skillnader mellan kommunerna i Sverige.

Utökat bidrag

Moderaterna tycker att det kommunala utjämningssystemet skall ersättas med ett utökat statligt bidrag till kommunerna. Detta moderata förslag får effekten att staten ökar bidragen till de kommuner som har bäst ekonomiska förutsättningar, medan exempelvis Ronneby inte får en enda krona till. Därmed ökas de regionala skillnaderna ytterligare.

Om vi förutsätter att moderaterna i Ronneby förstår innebörden av sitt eget förslag måste frågan ställas varför de tycker att det skall vara så.

Varför anser Boo Walter Eriksson och övriga moderater i Ronneby att staten skall öka bidragen till kommunerna så att till exempel de rika Stockholmskommunerna kan sänka sin skatt ytterligare och att Ronneby och merparten av landets kommuner inte skall få någonting av denna ökade statliga satsning?

JanAnders Palmqvist

kommunalråd

Ronneby

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.