1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kamp mot våld och förtryck

Nyheter • Publicerad 26 april 2003

Mäns våld mot kvinnor är det mest extrema beviset på obalansen i maktförhållandet mellan kvinnor och män.

Våldet mot kvinnor pågår för det mesta inom hemmets väggar och orsaken är en inlärd samhällskultur, där män utövar våld mot kvinnor. Och det är alldeles vanliga män som finns i alla samhällsskikt. Det är viktigt att komma ihåg.

Utöver denna grundläggande orsak till mäns våld mot kvinnor finns det ytterligare en dimension i det våld och förtryck som flickor och kvinnor i familjer med invandrarbakgrund som flickor drabbas av.

"Vi skulle lyda"

Vi måste också se denna särskilda problematik för att kunna sätta in åtgärder och bekämpa så kallade hedersrelaterade brott och för att unga flickor och kvinnor ska kunna leva fria och självständiga liv.

Nyligen har Nationellt råd för kvinnofrid gett ut skriften "Vi skulle inte bli svenskar. Vi skulle lyda".

I denna skrift berättar misshandlade invandrarkvinnor om sina liv. Klart är att det finns fler likheter än olikheter i det könsmaktsförtryck som här visar ett av sina många ansikten.

Detta patriarkatets förtryck drabbar olika grupper av kvinnor på olika sätt.

Fördjupad kunskap

Nationellt råd för kvinnofrid inrättades för drygt två och ett halvt år sedan. Syfte med rådet har varit att fördjupa kunskapen om mäns våld mot kvinnor i vårt samhälle.

Vi har tidigare skrivit bland annat om äldre kvinnor, om funktionshindrade kvinnor, om gravida kvinnor, om män som slår. Den aktuella skriften fördjupar kunskapen om just kvinnor med invandrarbakgrund.

Uppdraget var att på något sätt skildra våld mot invandrarkvinnor i Sverige.

Internationellt fenomen

Journalisten Karin Alfredsson fick kontakt med kvinnor från andra länder och kulturer genom olika kvinnojourer. Det hon upptäckte under arbetets gång var att det är samma våld det handlar om.

Hon betonar de väldiga likheterna som finns i de här fallen. Mäns våld mot kvinnor är ett internationellt fenomen och resultatet är detsamma - psykiskt och fysisk kuvade kvinnor. Misshandlade och dödade kvinnor.

Läs till exempel vad Chan från Thailand berättar så känner du igen det helvete som skildras med en våldsam och förtryckande man. Vi har hört det alltför många gånger:

"Om golvet var smutsigt var det mitt fel, om blommorna slokade eller om maten inte var färdig i tid. Men han skulle aldrig ens vattna en blomma själv."

Patriarkatets förtryck visar sig dock med olika ansikten.

Ett av dess ansikten finns i familjer som kommit från en så kallad hederskultur, vilket ofta förstärks när man kommer till ett främmande land.

De kvinnor som misshandlas av sina män blev ofta slagna redan i hemlandet. Men det patriarkala våldet, fött ur behovet av kontroll, tilltar och förstärks inte sällan när paret eller familjen kommer till Sverige.

Flydde på 18-årsdagen

Behovet att kontrollera sina döttrars "heder" ökar. Och det gäller båda föräldrarna, både pappan och mamman.

Ta till exempel Khautar, 18 år, från Iran. Pappan slog henne - men också mamman utövade en kränkande psykisk misshandel.

På sin 18-årsdag tog Khautar väskan och flydde. Idag bor hon långt från hemmet. Ändå är hon fortfarande rädd.

"Jag får panikattacker om dörren inte är ordentligt låst. Det händer att jag tycker mig se pappa på gatan?"

"Bara normala saker"

Eller ta Avin som är 14 år och från Irak.

Hon bor hemma hos föräldrarna igen efter en vistelse i fosterhem. Hon vill flytta, så fort som möjligt, men hon är orolig för lillasyster som blir ensam kvar.

"Jag vill inte göra något särskilt. Bara alldeles normala saker, sånt som unga människor gör."

Otillräcklig kunskap

Alltför ofta tycker sig de som möter kvinnor i denna situation inte ha tillräcklig kunskap om den speciella problematik som många flickor och kvinnor lever i.

Det gäller socialarbetare, poliser, kvinnojourer och andra som arbetar med dessa kvinnor.

Därför behöver vi sprida kunskap om alla grupper av kvinnor som drabbas av mäns våld.

Också kvinnor i familjer med invandrarbakgrund ska få den hjälp de behöver och har rätt till.

Regeringen arbetar aktivt för att öka kunskapen och medvetenhet om hur mäns våld mot kvinnor ser ut. Att det är likt - och ibland olikt.

Att vi måste finna olika vägar att bekämpa det. Att vi alla har ett ansvar.

Margareta Winberg (s)

vice statsminister

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.