1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Inse - sverigedemokraterna har en plats

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2002

Harry R:son Svensson (HRS), som i påtaglig belåtenhet över inhämtade kunskaper i historia, funnit det önskvärt att delge BLT:s läsekrets sina kvalitéer i form av ett angrepp på sverigedemokraterna (sd). Jag vill kommentera det hätska angrepp, som HRS producerat den 21 oktober i BLT.

Finns inga nazistsympatier

Talet om att dagens sd är infiltrerat av nazister, saknar grund. Det kan ha förekommit tidigare, men personer med sympatier åt det hållet har nu ingen plats i partiet enligt försäkran. När HRS talar om historelöshet vill jag påminna honom om att inom högerpartiet/moderaterna funnits åtskilliga "tyskorienterade" personer och detta även inom vår kommuns gränser. Man skall akta sig för att kasta sten... min gode Harry!

Och på den andra sidan i politiken har vi haft folk, som börjat sin karriär på den yttersta vänsterkanten, för att senare nå toppositioner i vårt samhälle. Riksdagens nyligen avgångna talman Birgitta Dahl och kvarsittande kulturministern Marita Ulvskog och många fler inom sossepartiet växte till sig i den kommunistiska plantskolan. Men det tycks vara helt accepterat i dag. Det borde ge anledning till större oro för demokratins framtid än att några yngre sverigedemokrater är spridda i några fullmäktigeförsamlingar i södra Sverige.

Många delar uppfattningen

Sd:s kritiska inställning till den alltför stora invandring, som ägt rum i Sverige under de senaste 20-30 åren, delas av många så kallade vanliga människor. Dagligen blir jag med anledning av mina debattartiklar i BLT kontaktad av personer, som uttrycker sin oro över den invandrarpolitik, som politikerna har fört men inte klarat av, vilket integrationsutredningen bekräftar.

Av Sveriges befolkning, i dag omkring nio miljoner, är närmare två miljoner utlänningar i första eller andra generationen, det vill säga närmare 20 procent.

Det är inte - och det har jag upprepade gånger framhållit - fråga om avoghet eller fientlighet mot enskilda människor med utländsk bakgrund utan en stark kritik mot svenska myndigheters oförmåga och feghet att ta sig an problemen med kraft. Detta är naturligtvis inte rasism, vilket HRS bör veta!

Vill slippa fanatism

Vad det gäller muslimerna i Sverige - de är nu omkring 400 000 - är det självklart att de har sin religionsfrihet. Men samtidigt är det oroande att de bygger upp islamiska institutioner i Sverige. Detta torde bero på att den information om islam, som vi får via media, ofta pekar på att man icke håller isär religion och politik, vilket skapar fanatism och fundamentalism, som vi inte vill ha i vårt land. Samtidigt som den passiva svenska kyrkan håller på att förvandlas från ett trossamfund till en ceremoniinstitution. Den återhållande kraft som borgerligheten - främst moderaterna - borde utgjort, har man helt missat. Det är tydligt att sverigedemokraterna får ta på sig den uppgiften framöver. När jag hör reaktionen på dagens situation är framgången given hur många nidartiklar som än skrives.

Bruno Carlsson

demokratiarbetare

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.