1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hur kan världen klara sig utan monopol?

Nyheter • Publicerad 7 juni 2004

Med anledning av debattartikel om alkohol (BLT 1 juni) undrar jag om Cecilia Malmström (ledamot av Europaparlamentet), Johan Pehrson (ordförande i riksdagens justitieutskott) och Blekinges folkpartistiska riksdagsledamot Heli Berg ge svar på följande motfrågor:

Vari ligger den alkoholpolitiska skillnaden mellan att en i livsmedelsbutiken inhyrd systembolagsbutik eller livsmedelsbutiken själv säljer öl, vin och sprit?

Hur kan övriga världen klara sig utan spritmonopol?

Kan folkpartismens fader, nationalekonomen och nykterhetshuliganen Anders Johnsson, och övriga folkpartister som röstade bort mellanölen, svära sig fria från att ungdomarna sedan början på 80-talet tvingas roa sig på gator och torg. Sedan alla icke skattefinansierade ungdomsställen (16 till 20 år) slagits ut?

Har man inget ansvar för utvecklingen/nedbusningen/övervåldet?

Är det ett alkoholpolitiskt problem att ungdomar lämnas ensamma att tackla alkoholen, eller är det ett familjepolitiskt?

Tror ni att bidragshysterin (högskattekollektivismen) stärker föräldrarollen?

Tycker ni att alkoholkonsumtion är en förmildrande omständighet vid bedömning av våld och annan kriminalitet?

Om ja: Kan denna praxis härledas till att åklagare blivit ett låglöneyrke och därför är kvinnodominerat? (Liksom lärare/skolledare. En annan folkpartistisk passion.)

Om vi bortser från de ökade införselkvoterna av alkohol och att vi fritt kan föra ut våra arbetstillfällen, bonusar och lottovinster. Kan ni nämna något positivt som kommit den svenske nettobetalaren till del, något som givit guldkant på jämmerdalen, efter EU-inträdet?

Mot bakgrund av folkpartiets monopol, vore jag tacksam om frågorna (om möjligt) kunde besvaras utifrån ett liberalt perspektiv.

Björn Svensson

obunden liberal

Karlsakrona

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.