1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 21 november 2003

Att förgripa sig sexuellt på ett barn är att beröva en människa barndomen och all värdighet.

Att utnyttja ett barns sårbarhet för sitt eget nöjes skull är bland de grövsta brott en människa kan begå. Ändå händer det varje dag och varje minut, världen över.

En stor del av detta systematiska utnyttjande sker som barnsexturism.

"Gör barnen en tjänst"

Unga och gamla från alla sociala grupperingar på resande fot i utvecklingsländer, försvarar sig med att de har "rätt att köpa ett barn" eftersom "kulturen är tillåtande", ja till och med att de "gör barnen en tjänst" genom att kompensera med ett mål mat, ett klädesplagg eller liknande.

Så kan man få en kriminell handling, som för flertalet är otänkbar i det egna hemlandet, att framstå som en välgärning.

Andra kan se det som ett "exotiskt och välförtjänt inslag i semesterbilden". Väl medveten om det olagliga, är det ju "ändå ingen därhemma som får veta". Kunden blir kung för en dag. Den som köps blir slav för livet.

Vänd för ett ögonblick på situationen. Tänk dig tanken att Sverige invaderas av utländska turister, varav ett antal utnyttjar våra barn sexuellt som en självklar del av reseupplevelserna. Är tanken oacceptabel? Rent av olidlig?

Författaren Majgull Axelsson, som bland annat skrivit dokumentärromanen Rosario är död, beskrev världen som en stege vid en föreläsning om barnsexturism.

Högst upp på stegen finns den vite mannen och längst ner det färgade barnet. Den filippinska flickan Rosario hann bara bli elva år innan hon föll offer för en europeisk sexturist, till yrket läkare.

De sadistiska övergrepp flickan utsattes för ledde till hennes smärtsamma död.

Lyfter länders ekonomi

Sydostasien är inte längre sexturisternas enda resmål. Flertalet turistländer i såväl Afrika, Latin-amerika som Östeuropa drabbas allt mer.

I desperata försök att lyfta ländernas ekonomi och göra sig gällande på världsmarknaden, satsas alltmer på turism.

Om bara de västerländska turisterna kommer och spenderar sina pengar, så kommer också välfärden.

Därför måste man också vara turisterna till lags. Och något får man väl offra.

Att priset på detta något kan vara en kommande trasig generation med nedbruten självkänsla, HIV-smitta och destruktivt agerande, är oftast för långsiktiga konsekvenser för att beaktas.

Barnsexhandeln fungerar som all annan handel. Inget utbud utan efterfrågan. Det kan vi alla i vårt upplysta konsumtionssamhälle räkna ut. Därför kan vi också stävja barnsexturismen genom att stoppa efterfrågan. Och inte minst, respektera att alla barn i världen, oavsett födelseort och hemvist, har exakt samma rättigheter till ett helt liv. Detta är huvudbudskapet i ECPAT:s kampanj mot barnsexhandel, som nu drar igång.

Mänsklighetens yttersta konsumtion är att köpa en annan människa. De personer vars tillfälliga konsumtionsnycker och sexuella böjelser håller barn i slaveri, är människor som lever ett till synes respektabelt liv på din och min gata.

Helena Karlén

generalsekreterare ECPAT Sverige, en organisation som nu inleder en ny kampanj mot barnsexhandel

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.