Höj rösten mot SD:s kulturpolitik
Med Sverigedemokraterna i riksdagen kommer vi få höra kulturpolitiska inlägg som kräver stopp för samhällsfinansierad kultur som inte passar in i en snäv nationalistisk världsbild. Parallellerna är tydliga till kulturpolitiken i totalitära regimer, exempelvis nazismen i Tyskland och det kommunistiska Sovjetunionen.
”Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund.” Så står det i riksdagens kulturpolitiska mål.
Nu finns det inte längre en samsyn över partigränserna kring kulturens roll.
Sverigedemokraterna vill avveckla alla anslag som går till kultur som ”chockerar, upprör och provocerar”. I stället ska kulturen ”ha ett konstruktivt syfte och en bred folklig förankring”. Att de menar allvar är tydligt i Skåne. En fotoutställning på museet Kulturen i Lund stämplades av partiet som ”pervers”.
Liksom i de totalitära regimerna ses kulturen både som ett hot mot de rätta värdena och som ett verktyg för förverkligandet av det nya drömsamhället.
Landets museer arbetar sedan lång tid tillbaka i rakt motsatt riktning mot Sverigedemokraternas kulturpolitiska värderingar. Våra utställningar ger besökaren vidgade perspektiv på samhällsutvecklingen genom att ta del av andra kulturer, andra tider och andra perspektiv än de som vi tar för givna.
Ofta problematiseras flera av de värden som Sverigedemokraterna säger sig vilja värna. I lördags öppnade exempelvis Smålands museum utställningen ”Kan svenskheten ta slut?”, producerad av Regionmuseet Kristianstad. Där berättas historien om 1800-talets konstruktion av svenskheten som en förenklad idé om ett folk och en kultur.
Valresultatet visar att landets museer ytterligare måste intensifiera arbetet med att lyfta fram perspektiv som bidrar till förståelse av mångfaldens betydelse för demokrati och samhälls- utveckling.
Det kan tyckas avlägset att en sådan syn på kulturpolitiken som företräds av Sverigedemokraterna skulle vinna avgörande inflytande i Sveriges riksdag, men utvecklingen i andra europeiska länder visar hur lätt värderingarna kan förskjutas över hela det politiska landskapet.
Nu måste de övriga riksdagspartierna – och alla andra som vill se ett fritt kulturliv – höja rösten. När politiska partier tar sig rätten att avgöra vilken kulturyttring som är ”konstruktiv”, och vilken som är för ”provocerande” är det hög tid att säga ifrån.
Mats Persson
Generalsekreterare Riksförbundet Sveriges museer
Lars Amréus
Ordförande
Riksförbundet Sveriges museer