1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hetsjakt på sjuka och arbetslösa

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

De borgerliga har under sina fyra år vid makten fört en omvänd Robin Hood-politik – att ta från de som har minst och ge till de som har mest.

Alliansen skapar ett samhälle med djupa klyftor. Ett exempel på det är de borgerligas hetsjakt på sjuka. Bland dem som drabbas hårdast är många Kommunals medlemmar. Många är kvinnor som slitit ut kroppen genom tungt arbete inom vård och omsorg, men att bli sjuk är något som kan drabba oss alla. Bilolyckor eller svåra sjukdomar som cancer är tyvärr en del av livet. I de borgerligas Sverige riskerar man att förlora sina besparingar eller bli tvungen gå från hus och hem för att överleva ekonomiskt om man bli sjuk.

En likadan hetsjakt pågår på arbetslösa. Nermonteringen av arbetslöshetsförsäkringen är ett angrepp på den trygghet som förut har funnits i svårare tider. Tanken att vi ska ta hand om varandra, solidariteten i samhället, slås sönder.

Exemplen på den orättvisa politiken är många. Ett område som tydligt visar vilket samhälle de borgerliga vill ha är vad de gjort inom utbildningen. Vi vet alla att kunskap är makt, och deras politik på området visar vilka de vill ska ha den makten. Dörren till högre utbildning börjar nu stängas redan i gymnasiet. De borgerliga vill att grundläggande högskolebehörighet ska vara frivillig för de yrkesförberedande linjerna. Många från studieovana hem, unga med arbetarbakgrund eller invandrarbakgrund, sållas bort på det sättet.

Samtidigt har de borgerliga nedmonterat Komvux, som varit ett sätt att senare i livet kunnat läsa in vissa ämnen, och tagit bort flera satsningar på vidareutbildning som kompetensstegen, satsningen på utbildning för de som arbetar i äldreomsorgen, och som innehöll bland annat studievikariat.

Listan är lång. Det är en gammaldags klasspolitik där högre utbildning är förbehållet några få. Den borgerliga regeringen talar mycket om utanförskapet. Samtidigt försämrar man möjligheterna för människor att få en andra chans. Återigen får vi tydliga bevis på att vad borgarna säger och vad de gör är två helt skilda saker.

Det är på söndag det avgörs. Du har makten att bestämma vilket samhälle du vill ha.

Magnus Pettersson

Avdelningsordförande Kommunal Blekinge

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.