1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gunilla, du har rätt om maxtaxan

Nyheter • Publicerad 5 april 2003

Svar apropå debattartikeln Maxtaxan är en flopp i BLT 3 april.

n Gunilla Carlsson (m) du har rätt.

Maxtaxan är en flopp. Jag och många med mig anser att dagisavgift och barnbidrag skall vara inkomstprövad. Annars kan vi ju lika väl ge alla bostadsbidrag, om de behöver eller ej.

Det är en självklarhet att man skall betala ut alla bidrag efter behov. Vi skall väl tänka på samhällets barn och inte föräldrarna.

Vad är bäst för våra ungar? Vad behöver de för att må bra?

Om barnbidraget inkomstprövades skulle de som har låg inkomst kunna få lite mera och det blev mer rättvisa. De barn som har lite pengar nu kunde få det lite bättre.

Dagis/förskoleavgiften skulle vara inkomstprövad, ingen maxtaxa. Då skulle kommunen inte behöva ha överfulla dagis och vi skulle ha fler alternativ att välja på.

Är det inte så, tror du, att de som har det bra nu och som sitter vid makten helt enkelt vill ha det ännu bättre?

De som har höga löner vill ha barnbidraget kvar för att kunna spara till sina barn. Då får ju de också det bättre.

Jag hör och läser ibland om hur man opponerar sig över svartjobbare. Vad då?

Människor som går på socialbidrag för att de stämplat ut missunnas en chans att tjäna några extra kronor, medan andra har råd att sätta in barnbidraget på banken åt sina barn att nyttjas när de blir vuxna.

Tror ni inte att den som tvingas gå på socialen också skulle vilja göra det för sina barn? Eller i alla fall köpa något annat än begagnade kläder och leksaker till sina ungar.

Ni pokitiker borde fråga oss vanliga människor lite oftare vad vi tycker. Ni tar beslut som kanske passar er, men vi kanske tycker annorlunda. Har ni barn på dagis eller har ni barnflicka?

Vi vill att våra barn skall må bra på dagis och få den tillsyn de behöver. Ni kan inte kalla det för förskola längre, utan ni får kalla det för barnparkering.

Dagis och förskolepersonal sliter ut sig och blir sjuka. Vad gör ni politiker?

Jo, klagar över att de långtidssjukskrivna kostar pengar.

Så satsas det pengar på utredningar och projekt för att få de långtidssjukskrivna tillbaks till arbetet.

Duktigt av er, men hade det inte varit klokare att anställa flera förskolelärare. Eller parkeringsvakter.

Att de hinner lära ut något tror jag inte, för de hinner väl knappt mer än byta blöjor, mata och se till så ingen slår sig.

Folk blir hysteriska om ett barn råkar rymma från dagis, men det är ett under att inte fler rymmer eller skadar sig.

All dagis och förskolepersonal skulle ha löneförhöjning och en gratis vecka på något hälsohem en gång/år. Det är de värda tycker jag.

Victoria Gullinger

Karlskrona

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.