1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gör skola av kaserner

Nyheter • Publicerad 27 september 2001

Den socialdemokratiska majoriteten har uppenbara problem med att bestämma sig om lokalfrågan för skolor på Trossö. Frågan är inte enkel och behovet finns om en förbättring av lokalfrågan.

Jag vill gärna förklara min och Folkpartiets syn på lokalfrågan samt riktar i all vänlighet ett förslag till ordföranden för Barn- och ungdomsnämnden, Patrik Hansson.

Jag har hela tiden varit emot en om- eller tillbyggnad av befintliga lokaler där Rosenfeldtskolan är placerad i dag, oavsett om det varit fråga om f-5, f-6 eller f-9 skola.

Motståndet handlar inte om personalens insatser som är mycket goda och i vissa avseenden ett föredöme. De är värda en bättre miljö. I brist på andra alternativ menar jag att skolan kan byggas om till en f-5 alt f-6 skola.

Olämpligt alternativ

Ur många andra aspekter är det däremot olämpligt att satsa resurser i detta kvarteret. Trafiksituationen, begränsade möjligheter att bygga om eller ut samt möjligheten att i stället använda kvarteret till bostäder eller annat samhällsnyttigt är de tyngsta invändningarna från min sida.

Dessutom kan jag inte förstå att Karlskrona kommun ska satsa pengar på skollokaler när andra intressenter är villiga att ta denna kostnad.

Vad jag däremot inte är emot är att Trossöborna självklart ska ha skolor liksom andra kommundelar. Dessa skolor kan drivas av såväl kommunen som andra intressenter. Alternativa platser och alternativa skolformer kan mycket väl fortfarande vara aktuella och utredas för att även på Trossö skapa bra skolor.

Överläggningar med försvaret inleddes om att få använda eller överta mark och fastigheter från Marinbas Syd. Kasernen Trolle var ett slag aktuell. Området i anslutning till båthamnen vid Trolle diskuterades också.

Dessvärre stängdes dessa förhandlingar och blickarna riktades åter mot Rosenfeldtskolan som enda kvarvarande alternativ. Jag framförde tidigt tanken på att kunna få disponera hela eller delar av en annan kasern, nämligen kasernen Ankarstierna.

Flera fördelar

Fördelarna jämfört med platsen för Rosenfeldtskolan är klart intressanta. Byggnader finns redan på plats, lokalerna har delvis använts som undervisningslokaler, gymnastiksal finns tillgänglig, trafiksituationen i området är gynnsam, miljön är behaglig med grönska och närhet till hav och stora delar av världsarvet och kulturskolan ligger i anslutning till området.

Försvarsmakten har som alla vet drabbats av stora nedskärningar. Detta drabbar dessvärre också Marinbas Syd som även i år har kraftiga sparbeting att hämta in.

Jag har kontaktat ansvariga för anläggningar och fastigheter i Region Syd och fått positiva signaler om möjligheterna att återigen inleda förhandlingar om att få disponera fastigheter och lokaler i detta område.

Samarbete

Jag föreslår därför att ordförande för Barn- och ungdomsnämnden snarast kontaktar kontoret för anläggningar och fastigheter i Region Syd för att inleda förhandlingar kring området Ankarstierna.

Karlskrona kommun måste som andra intressenter hålla sig framme om de begränsade möjligheter som finns på Trossö när det gäller mark och byggnader.

Kanske kan till och med ett samarbete inledas med Marinbas Syd om användning av området Ankarstierna. Kanske kan både kommunala skolor och andra skolformer husera vid sidan om eller till och med i samarbete med varandra i detta området.

För att kunna uppfylla visionerna kring en av våra fyra hörnstenar i kommunen. "Den bästa kunskapen" måste vi våga och orka pröva alla möjligheter.

Jag lämnar härmed mitt bidrag.

Jan-Olof Petersson

Folkpartiet Liberalerna

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.