1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Goda förutsättningar ger en bättre skola

Nyheter • Publicerad 16 november 2005
Foto: 

Vid flera tillfällen under den senaste tiden har betydelsefulla makthavare uttalat sin besvikelse över skolans resultat. Då har man huvudsakligen inriktat sig på betygsresultaten.

För den enskilde är dessa nog så viktiga, men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att detta inte är det enda måttet på skolans kvalité.

Bland annat uttalade statsministern i samband med socialdemokraternas kongress något i stil med att trots att skolan tillförts stora resurser efter 90-talets nedskärningar, så är besvikelsen stor över att resultaten inte har förbättrats. Därför menade statsministern att lösningen inte är att tillföra nya resurser.

Många varnade

Vad dessa makthavare tycks glömma är att goda utbildningsresultat är en långsiktig process. De elever som har lämnat skolan under de senaste åren, har stora delar av sin skolgång under de år då resurserna i skolan successivt minskade.

Under denna period varnade många för de långsiktiga effekterna, och i dag kan vi se dem.

Det kanske snarast är förvånande att resultaten är tämligen stabila över åren, med små variationer uppåt eller nedåt. I Karlskrona kommun kan vi till och med se en svagt positiv trend.

Avgörande förutsättning

Självklart är goda resurser inte den enda förutsättningen för goda resultat.

Ett tydligt styrsystem som är enkelt att tillämpa, en lärarutbildning av god kvalité, att vi lyckas anställa dessa lärare och inte minst hur vi förmår att nyttja de resurser vi får oss tilldelade på skolnivå, är några av de andra avgörande frågorna. Men tveklöst är goda resurser en alldeles avgörande förutsättning.

Trots att det säkert äger sin riktighet att skolans resurser något har återhämtat sig från slutet av 90-talet, ser man på många skolor marginella effekter av detta.

Detta hänger delvis samman att nedskärningarna har avlösts av att många skolor har fått anpassa sig till minskade elevtal.

I många kommuner ska dessutom pengarna delas mellan fler skolor, då etablering av friskolor skett under perioden, utan motsvarande avveckling av kommunal verksamhet.

Långsiktig process

Under denna period har också en kraftig ambitionsökning skett. Det nya betygssystemet i mitten av 90-talet gjorde skolors och elevers misslyckanden tydligare.

Kravet på systematiskt kvalitetsarbete och dokumentation har ökat, liksom kraven på kommunikationen med elever och föräldrar. Och kraven på att skolan ska lösa allehanda samhällsproblem ställs allt oftare.

Samtidigt är nästan alla överens om att allt fler elever har behov av stöd för sin utveckling.

Detta perspektiv vill jag skicka med till alla beslutsfattare. Vi som arbetar i skolan ska fortsätta att ta oss an utmaningen att skapa goda resultat, men det är en långsiktig process där bland annat goda resurser - och i många verksamheter har vi inte detta i dag - är en viktig förutsättning.

Rolf Bengtsson

ordförande

Skolledarförbundet

i Karlskrona

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.