1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ge psykvården mer resurser

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2003

Den socialdemokratiska rege-ringen har länge försummat frågorna om psykiskt sjuka, missbrukare och hemlösa.

Resultaten av gamla försyndelser visar sig nu dagligen likt toppen av ett isberg och det finns mycket mer under som visar på regeringens misslyckande att garantera ett skyddsnät för samhällets mest utsatta människor.

Debatten om vården av de psykiskt sjuka är nödvändig och viktig så länge som den förs med nyans och balans.

Pressas till handling

Debatten pressar regeringen till handling. Ansvariga på alla plan från regering, landsting och kommuner utsätts för en kritisk granskning och en osedd, men oftast mycket utsatt, grupp medmänniskor och dess anhöriga kommer i fokus.

Problemen är ofta komplexa. Det finns ett tydligt samband mellan psykisk sjukdom, drog- och alkoholberoende och med hemlöshet. Inte alltid, men i alla fall alldeles för ofta för att det ska vara en slump.

Rädsla och våld

Den sociala utslagningen har ett högt pris. Tusentals psykiskt sjuka och alkohol- och drogberoende lever i en oacceptabel materiell och psykisk misär och får inte den hjälp de behöver.

När samhället misslyckas leder det också till rädsla och ibland våld mot anhöriga och allmänhet. Centerpartiet kräver därför en kraftsamling för en human socialpolitik som förbättrar de utslagnas villkor och ger fler chansen att komma tillbaka till ett ordnat liv.

Engqvists ansvar

Skyddsbehovet för allmänheten och de närstående måste också bli bättre. Personalen i socialtjänst, psykiatri och missbrukarvård förtjänar rimliga möjligheter att göra ett bra arbete.

Från centerpartiets sida förutsåg vi att psykvården behöver mer resurser. Vi såg till, via försvarsuppgörelsen, att miljarder anvisas till att åtgärda bristerna.

Då ska också pengarna gå dit, vilket ytterst socialminister Lars Engqvist har ett ansvar för.

Skärpta regler

I centerpartiets budgetalternativ för kommande år anslår vi 520 miljoner extra till insatser för att få vårdkedjan kring psykiskt sjuka att fungera och för att öka samarbetet mellan psykiatri, socialtjänst och arbetsförmedling för rehabilitering.

Vi menar att satsningarna ska gå till boenden, vårdplatser och bättre stöd till psykiskt sjuka och deras anhöriga. Samt till psykiatri bland fängelsedömda.

Det kan behövas skärpta regler för tvångsomhändertagande, skärpta krav när en person kan betraktas som färdig för utskrivning, en form av "mellantvång".

Tillämpningen av permissioner inom rättspsykiatrin behöver också ses över. Men hårda åtgärder och moralpanik löser inte ensamma problemen.

Likt oraklet i Delfi

Därför föreslår vi också en nationell handlingsplan mot hemlösheten, en sammanhållen elevhälsa och mobilisering mot det tilltagande alkohol- och drogbruket.

Socialminister Lars Engqvist förlitar sig till att en särskild samordnare, likt oraklet i Delfi, ska lösa alla problem och även ministerns arbetsuppgifter.

Detta när det istället är konkreta och snabba åtgärder och kraftsamling som behövs för att ge även samhällets utslagna ett värdigt liv.

Maud Olofsson (c)

partiledare

Kenneth Johansson (c)

ledamot

i riksdagens socialutskott

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.