1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 7 september 2006
Foto: JACK MIKRUT I spetsen. Lars-Erik Forsgårdh månar om aktiespararnas intressen och vill ställa politikerna till svars inför valdagen.
Foto: JACK MIKRUT I spetsen. Lars-Erik Forsgårdh månar om aktiespararnas intressen och vill ställa politikerna till svars inför valdagen.Foto: 

Svenska folket och riksdagspartierna går i otakt om aktiesparandets villkor. Svenskarna är betydligt mer positiva till förbättrade villkor än riksdagspartierna.

Det framgår av en undersökning som Synovate Temo och Aktiespararna gjort under sommaren. Svenskarna ger ett massivt stöd för kraven på bättre villkor för aktiesparande.

3 Hela nio av tio svenskar instämmer i kravet på obligatorisk undervisning i privatekonomi.

3 Drygt sex av tio svenskar anser att kapitalvinstskatten bör sänkas.

3 Sju av tio svenskar anser att Aktiespararnas förslag om investeringskonto för privatpersoner är ett bra förslag. Lika många tycker att svenska folkets direkta ägande i börsföretagen bör öka i framtiden.

Det direkta sparandet i aktier har stor betydelse för företagens och landets ekonomiska tillväxt. Genom aktiesparandet ges näringslivet förutsättningar att växa och skapa nya jobb.

Därför borde det ligga i riksdagspartiernas intresse att bättre behandla frågan om aktieägandets villkor i sina valmanifest, särskilt som samtliga partier (utom vänsterpartiet) säger att de vill öka svenska folkets direkta ägande i börsbolagen.

Då borde också partierna tydligt redovisa hur de vill agera. Tyvärr tillmötesgår riksdagspartierna Aktiespararna bara delvis i sina valmanifest.

Kraven på sänkta skatter för aktiesparandet får ett starkt stöd hos svenska folket.

Hela 64 procent anser att kapitalvinstskatten bör sänkas och 55 procent menar att förmögenhetsskatten på sparande i aktier bör slopas.

Många andra länder i Europa har ingen eller väsentligt lägre kapitalvinstskatt. Av EU:s 25 medlemsländer har bara tre länder förutom Sverige fortfarande förmögenhetsskatt. Från konkurrenssynpunkt är det ett ytterst rimligt krav att svenska aktiesparare får samma beskattning som övriga EU.

Ett annat krav som Aktiespararna sedan länge har fört fram är införandet av ett särskilt investeringskonto för privatpersoner.

Så länge pengarna står kvar på kontot ska inte skatt utgå vid försäljning eller omplacering av värdepappersinnehav. 72 procent av svenska folket tycker att detta är ett bra förslag.

På frågan om det ska vara möjligt att spara i enskilda aktier inom ramen för premiepensionssystemet tycker varannan svensk att det ska vara möjligt.

Intressant är att de yngre i betydligt större utsträckning är positiva till förslaget än de äldre.

I åldersgruppen 16-29 år stöder 56 procent förslaget, medan bara 42 procent av dem som är över 60 år tycker kravet är bra.

Utländskt kapital får ett allt större inflytande på den svenska aktiemarknaden.

74 procent av svenskarna anser att det är mycket viktigt eller ganska viktigt att svenska börsbolag styrs av svenska intressen.

69 procent anser dessutom att det svenska folkets direkta ägande i börsföretagen bör öka.

Resultaten kan dels ses som en reaktion mot det ökande institutionella, ofta kortsiktiga, ägandet av svenska börsföretag, dels visar de vikten av att vi har många engagerade småsparare som direkt-äger aktier i börsbolagen.

Aktiespararna har också ställt samma frågor till de sju riksdagspartierna. Aktiespararna välkomnar alliansens förslag om slopad förmögenhetsskatt. Skatten är principvidrig och har gjort stor skada för Sveriges ekonomi.

Däremot efterlyser Aktiespararna förslag om sänkta skatter på kapitalvinster. Den svenska nivån ligger högt över övriga EU-länder.

Svenska aktiesparare bidrar med riskkapital för nyföretagande och tillväxt. Då ska de inte diskrimineras genom att ha högre skatter än omvärlden.

Aktiespararna efterlyser också förslag som möjliggör pensionssparande i enskilda aktier.

Dagens premiepensionssystem gynnar i stor utsträckning storbankerna som varje år tjänar stora belopp på höga förvaltningsavgifter i fonder.

Det borde ligga i alla partiers intressen att svenska folket får behålla en större del av sina pensionspengar själva genom direkt sparande i aktier.

Aktiespararna riktar även kritik mot de så kallade samarbetspartiernas valmanifest.

Socialdemokraternas valmanifest är magert när det gäller frågor om näringslivet. Inget sägs i valmanifestet om aktieägandets villkor, sänkta eller ändrade skatter på förmögenheter eller kapitalvinster.

Miljöpartiet lämnar inga förslag som direkt gynnar svenska aktiesparare. Vänsterpartiet vill skärpa beskattningen både på kapital och på vinster, vilket står i direkt strid med Aktiespararnas intressen.

Vid fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav kommer därför sannolikt inte villkoren för aktiesparandet att förbättras. Finansmarknadsminister Sven-Erik Österbergs förslag om skatteuppskov vid fondbyten skulle också allvarligt skada sparandet i enskilda aktier.

Men även av alliansens partier borde aktiesparare kunna förvänta sig mer.

Varför är det bara kristdemokraterna som stödjer kravet på att sänka kapitalvinstskatten? Varför vill inte alliansen slopa förmögenhetsskatten direkt?

Är det verkligen rimligt att villkoren för det mest samhällsnyttiga sparandet ska vara så usla?

Detta är några frågor som Sveriges två miljoner aktieägare bör rikta till politikerna i årets valrörelse.

Lars-Erik Forsgårdh

vd, Sveriges aktiesparares riksförbund

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.