1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Gäller Sveriges demokrati även ungdomar?

Nyheter • Publicerad 14 september 2002

Imorgon är det valdag i demokratins Sverige. Befolkningen ska få bidra med sitt demokratiska ansvar. Demokrati har vi, det ska vi inte rösta för eller emot. Alla vill ha demokrati. Demokratin är grunden för valet och alla dess frågor. Demokratin är så självklar att man inte ens funderar på vad det egentligen innebär.

Demokrati är nog ett av vår tids mest använda begrepp. Kanske är det ett av världens starkaste och mest betydelsefulla begrepp också. Demokrati är så självklart att många till och med struntar i att gå och rösta. Så självklar att det inte har ens är värt att diskutera vad demokrati egentligen innebär.

Så här under valkampanjen har man ju verkligen börjat fundera. Vi vill ha en regering som ser till allas bästa ur ett demokratiskt perspektiv. Istället har valkampanjen lämnat den viktiga diskussionen om vad en fungerande demokrati verkligen är, och gått över till att saker som de verkar tycka är viktigare i slutskedet av valkampanjen.

Jag tänker exempelvis på när Gudrum Schyman lät sig fotograferas i en sopkontainer för att få uppmärksamhet. Eller på hur miljöpartie stod i och lät putsa förbipasserandes skor som sitt bidrag till valet. Detta är verkligen att underskatta väljarnas kapacitet.

Istället borde man ju ägna sig åt saker som verkligen kan vara meningsfulla för väljare att känna till inför valdagen. Till exempel har inte ett enda parti tagit upp frågan hur man tänker göra för att involvera ungdomar på ett meningsfullt sätt i demokratin.

Barn och ungdomars bristande inflytande i samhället och den politiska diskussionen är väl inte direkt någon nyhet för någon.

Det finns ett citat som säger: "Barn och ungdomar är som ett folk i ett främmande land". Ibland undrar jag om inte partierna har tagit detta som en ledstjärna inför valet. Gång på gång försöker vi göra vår röst hörd. Men tyvärr talar vi inte samma språk som den övriga befolkningen i landet.

Jag ska rösta för första gången imorgon och många med mig. För första gången ska många göra sin röst hörd och dra sitt strå till demokratin. Den största frågan för mig är hur partierna har tänkt bära sig åt för att ungdomar ska få vara delaktiga i vår svenska demokrati. En fråga som helt glömdes bort i valet.

Arton år och ordet demokrati är redan utbränt.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.