1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Finanskrisen blev en jobbkris

Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Regeringen vann valet senast genom att lova fler jobb och minskat utanförskap. Resultatet blev det motsatta. Argumentet är att det är finanskrisens fel, men sanningen är att arbetslösheten har ökat mer i Sverige än i övriga Europa.

Finanskrisen har övergått till en jobbkris, en kris som ökar på grund av regeringens oförmåga att vidta åtgärder. Det är särskilt ungdomar som drabbas av regeringens misslyckanden. Fyra av fem arbetslösa ungdomar saknar a-kassa eftersom regeringen gjort det för dyrt, vilket resulterar i att socialbidragen har ökat kraftigt. Det leder i sin tur till att resurserna minskar till skola, vård och omsorg - en negativ spiral som kräver handling för att lyckas ta sig ur.

Det finns bara ett område där kreativiteten är hög och det är när det gäller att trixa med siffrorna. Arbetsförmedlingens kärnverksamhet har tidigare varit vägledningsinsatser och stöd i jobbsökande. I?dag klassar regeringen det som arbetsmarknadspolitiska program. Det betyder att de som tidigare under förra regeringen klassades som öppet arbetslösa nu “döljs” i program. Det ger en allvarlig och helt felaktig bild över hur stor och allvarlig arbetslösheten är. Fredrik Reinfeldt anser att ungdomsarbetslösheten är en synvilla. Hans cyniska uttalande syftade på att det inte är några problem när problemen egentligen är långt mycket värre än vad siffrorna visar.

Ungdomsarbetslösheten och utanförskapet ökar. Det leder till ökade klyftor men inte till fler jobb. Jobb skapas genom investeringar i utbildning och kompetensutveckling. Vi behöver en regering som tar bort aktivitetsförbudet på AF för ungdomar och erbjuder insatser från första dagen. Vi måste konkurrera med kunskap och kompetens och inte med låga löner. Vi behöver en regering som är aktiv och tar sysselsättningsfrågorna på allvar. Vi behöver en regering som har förmågan att investera i jobb och utbildning. Vi behöver helt enkelt en ny regering.

Jussi Gröhn

LO-distriktet Sydost

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.