1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ensidig höjning av banavgifter

Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Regeringen talar ofta om behovet av smarta kombinationer av järnväg, väg och sjöfart. Där är vi helt överens. Mot bakgrund av detta ter sig regeringens strategi att höja priserna för tågtransporter genom att fördubbla banavgifterna utan att samtidigt införa en kilometerskatt på tunga lastbilar inte helt logisk.

Höjningen av banavgifterna är beslutad i den nationella transportplan som regeringen i våras beslutade om. Planen innehåller alla satsningar på vägar och järnvägar 2010-2021 och storleken på avgifterna. Underlaget baserades i sin tur på regeringens infrastrukturproposition från 2008 där uppdraget tydligt var att föreslå höjda banavgifter. Verken var alltså nödda och tvungna att föreslå höjningen. Trafikverken varnar i underlaget för en fördubbling och att det kan medföra höjda biljettpriser och förändrade konkurrensförutsättningar om inte motsvarande höjningar genomförs för andra transportslag.

I samma underlag skriver trafikverken att man utgår ifrån att bland annat kilometerskatt införs för vägtrafiken, men det vet vi ju nu att regeringen inte vill ha. Det som återstår är alltså en kraftig kostnadsökning på järnväg men inte på väg.

Bedömer Alliansen att en ensidig höjning av banavgifter, utan ett samtidigt införande av kilometerskatt på tunga lastbilar, kommer att öka kombinationen järnväg, väg och sjöfart?

Karin Svensson Smith (MP)

Hélène Nordin (MP)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.