1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

En förvirrad valrörelse i Blekinge

Vi närmar oss slutspurten i valrörelsen och jag kan konstatera att jag nog aldrig varit med om en mer förvirrad valrörelse än den som utspelar sig i Blekingepolitiken just nu.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010

Vi har inga tydliga valplattformer, ingen grundläggande ideologisk debatt, inga valmanifest att ta ställning till. Den Blekingska valrörelsen är så urtråkig och så ospännande så man bara vill gäspa. Utöver detta så har vi så mycket otrogna koalitioner i kommuner och Landsting så man som väljare blir totalt uppsnurrad. Det är Miljöpartiet och Moderaterna i Karlskrona, det är Vänsterpartiet och Kristdemokrater i Landstingets, det är Folkpartiet och Socialdemokraterna i Karlshamn osv.

Det råder total brist på tydliga alternativ. Jag vill veta vad min röst hamna. Förra valet gav jag min röst till ett parti som så småningom visade sig stödja Socialdemokraterna. Det misstaget gör jag inte om. Jag vet att politikerna gärna prata om att en kommun måste styras på något sätt men alla dessa oheliga allianser gör människor förvirrade. Kan någon visa på de tydliga alternativen i Landstingsvalet och indirekt också till Region Blekinge? Hur kan någon se alternativen i Region Blekinge som styr mer och mer av politiken i Blekinge? Avståndet till väljarna ökar istället för att minska.

Risken minskar för oheliga allianser om partierna gör ett ordentligt ideologiskt arbete INNAN valet så vi som väljare har tydliga debatter och alternativ. Så är inte fallet idag. Jag tror inte mer än var 10:e väljare kan redogöra för hur koalitionerna i Landsting och sin egen hemkommun ser ut. Jag vill att partierna tydligt går samman innan den 19 september och tydligt visar hur alternativen ser ut i Blekinges olika kommuner och i Landstinget.

Det finns fortfarande tid för det. Det är att visa respekt för väljarna och demokratin att få tydliga alternativ. Det har vi inte idag.

Anders Edenborg, Karlshamn

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.