1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Det utsatta USA

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2001

En månad efter terroristattackerna och USA är förändrat. För första gången i detta lands historia känner människor rädsla och utsatthet. Fienden befinner sig inte som förr på behörigt avstånd utan finns mitt i samhället.

Det är en inställning som nu visar sig efter anfallet mot Afghanistan. Tidigare har man kunnat följa amerikanska styrkor slå till mot främmande makt i tv-soffan utan att frukta konsekvenserna för den egna säkerheten.

Efter den den 11 september är det inte längre möjligt. USA har nu en hemmafront. Kriget mot terrorismen påverkar i högsta grad den egna vardagen.

För George W Bush innebär den nya hotbilden mot USA en oerhörd utmaning. Han har å ena sidan att inskärpa situationens allvar och ge en realistisk beskrivning av vad som kan vänta. Å andra sidan måste presidenten passa sig för att inte skapa panik.

När Bush i tv meddelade att USA slagit tillbaka mot talibanregimen var den retoriska balansgången uppenbar. Han försäkrade tittarna om att "vi inte kommer att tveka", att "vi inte kommer att ge upp". För att i nästa andetag medge att "många amerikaner i dag känner rädsla".

En rädsla att själv drabbas. För det verkligt skrämmande med attackerna mot New York och Washington var ju att de visade det öppna samhällets sårbarhet. USA fick betala ett ohyggligt högt pris för sin frihet och tolerans.

Det är detta som skrämmer men också skapar ett ursinne. En så viktig del av den amerikanska självbilden är den enskildes rätt till fri rörlighet utan insyn och kontroll. Nu finns risken att denna positiva människosyn förändras och att ett nationellt särdrag kan gå förlorat.

George W Bush vädjar till medborgarna att inte låta terroristerna ta kontrollen över deras tillvaro. Gör vad ni brukar göra. Gå på bio, shoppa eller se en fotbollsmatch. Fortsätt att vara er själva. Fortsätt att vara amerikaner, lyder uppmaningens innebörd.

Men i dag vågar inte alla hörsamma presidenten. Många fortsätter att avstå från att flyga. Muséer, restuaranger och hela nöjesbranschen är hårt drabbad. USA avvaktar läget, stannar hemma och tittar på tv.

Problemet med kriget mot terrorismen är också att det lär dra ut på tiden. Vita huset varnar för en tro på snabba och enkla lösningar. Bombningarna av Afghanistan beskrivs som en första fas i en lång konflikt.

Detta faktum samt hotet om fortsatta terroristattacker på hemmaplan bidrar till en osäkerhet om framtiden. Amerikaner är inte tålmodiga med politiker och byråkrater. Just nu är uppslutningen kring Bush nästan total. Men förr eller senare kommer misslyckanden och motgångar. I slutänden är det alltid presidenten som måste bära ansvaret

Oron bland Vita husets strateger på lång sikt är ekonomins utveckling. Redan före den 11 september var det tydligt att en recession stod för dörren. Nu framstår den som oundviklig. Mardrömmen är en tidsödande och kostnadskrävande konflikt i kombination med stigande arbetslöshet. Bushs popularitetssiffror kan mycket snabbt dala och då lär inte dagens borgfred med kongressen bestå.

Men detta är ett scenario bland många. I dag vill USA ingenting hellre än att allt ska gå tillbaka till det normala. Mycket tyder dock på att väntan kommer att bli lång och att det normala aldrig kan bli som förr.

Mats Wiklund

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.