1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Det goda samhället satsar på barnen

Nyheter • Publicerad 26 september 2001

Det samhälle som satsar på barn och ungdom, är det goda samhället också för alla andra. Detta är den tes som ligger till grund för centerpartiets ställningstagande att satsa ytterligare två miljoner kronor på Väggaskolans verksamhet.

Mindre klasser

Om man till exempel ser till hur många som lämnat Vägga-skolan med slutbetyg, så har färre gjort detta under år 2000 än året dessförinnan. Samtidigt tenderar Individuella Programmet att bli skolans största program.

Från centerpartiets sida vill vi därför prioritera de punkter i Karlshamns kommuns skolplan som anger: att målet är att samtliga elever ska uppnå minst betyget godkänt i valda kurser.

Vi tror att det är nödvändigt att göra särskilda satsningar inom kärnämnena som svenska, matte och engelska, så att klasserna har färre elever per lärare. Vidare måste arbetet med ämnesövergripande arbetslag fortsätta, det innebär att teori- och praktiklärare samverkar.

Vi vet att pojkar dominerar i vissa program och flickor i andra. Vi vet att pojkarnas utbildningsval generellt sett är dyrare än flickornas, trots att satsningar behövs även på dessa program.

Vi vet att färre elever på Vägga läser teoretiska program jämfört med andra kommuner. Vi vet alla att utan piska eller morot så händer det inget på jämställdhetsfronten. Vi behöver således satsningar såväl för jämställdhet som för jämlikhets skull.

Gymnasienämnden har antagit en miljöpolicy, med preciseringar för vad som ska åstadkommas redan år 1 och vad som ska vara genomfört under år 3. Somligt är gratis, annat kostar pengar.

Om vi begär av elever och personal att de ska verkställa det som återfinns i kommunens policy-dokument, så måste vi också tillse att det finns resurser som gör detta möjligt.

Bättre arbetsmiljö

Allteftersom framkommer också arbetsmiljöproblem vid Vägga-skolan, som behöver åtgärdas snabbt. Vi kan inte utreda och utreda och låta flera årskullar elever gå ut skolan, innan man till exempel får vettig temperatur respektive god luft i skol/arbetslokalerna. Många gånger enkla krav som ingen annan vuxen skulle acceptera på sin arbetsplats.

Därför föreslår Centerpartiet att 200.000 kronor skall avsättas i investeringsbudgeten för att snabba och flexibla lösningar ska kunna sättas in.

Karlshamns kommun har två Vuxenutbildningsanordnare, KomVux respektive Kunskapslyftet. Slå samman dessa till en! Så länge vi inte har resurser till barn&ungdom, så kan vi inte ha dubbel administration och verksamhet för vuxna.

Fler satsningar

Det finns naturligtvis många fler satsningar som behöver göras. Vi ser till exempel en vikande trend när det gäller att elever från andra kommuner söker sig till Väggaskolan. Ingen vet ännu riktigt varför, men självklart kan det handla om skolans renommé och hur man från skolans sida presenterar programutbudet i näraliggande kommuner.

Mer än bara ord

Vi vill från centerpartiets sida arbeta för ett samhälle där människor får växa. Då måste vi också bidra till att skapa en gymnasieskola med hög kvalité.

Då räcker det inte med vackra ord i antagna handlingsprogram och kommunala dokument, utan då krävs också resurser som kan göra åtminstone några av de vackra orden till vardagsverklighet för elever och personal på Vägga gymnasieskola.

Ulla-Britt Bremer

Ledamot i gymnasienämnden

för centerpartiet

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.