1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Det går att ersätta kärnkraften

Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Kärnkraften är ett hot mot livet på jorden och miljön i helhet. Därför är det uppenbart att kärnkraften måste avvecklas snarast eftersom avfallen läggs på hög och reserverna på uran minskar för var dag som går.

Regeringen har nu brutit upp lagen gällande att all nybyggnation av kärnkraft är förbjuden. Detta gjordes utan att ta hänsyn till den demokratiska folkomröstning som genomfördes och utan att tänka på att i dessa tider är det ett rent faktum att all miljöförstöring så genomgripande som möjligt måste få ett slut!

Många som står bakom kärnkraften menar att det inte går att ersätta kärnkraftens energiproduktion. Där kan tilläggas att det enligt tydliga och noga genomförda forskningar visar sig att det faktiskt är möjligt att ersätta kärnkraften med miljövänliga energikällor, förnyelsebara energikällor, samtidigt som vi också energieffektiviserar vårt samhälle.

Framför allt är det största hotet den drastiskt ökande mängden högaktivt avfall. Sverige har tio reaktorer och varje enskild reaktor resulterar i cirka 15–25 ton radioaktivt avfall per år. Ännu har ingen fått fram någon säker lösning på gåtan hur man ska kunna förvara detta livsfarliga avfall så att det inte kan komma att läcka ut. Det är rent ut sagt naivt att tro att någon helt säker lösning kommer att existera med tanke på att avfallet är radioaktivt i ungefär 100?000 år. Både jorden och människan förändras och vad säger att det som verkar som en lösning idag håller om tusen år?

Kärnkraften är en ändlig resurs precis som de fossila bränslena. Om förbrukningen av uran hålls på samma nivå som i?dag kommer jordens resurser att vara i ungefär fyrtiofem år till, men tyvärr ser vi att kärnkraften ökar runt om i världen och i och med det förbrukas reserverna i allt snabbare takt. Det kan också påpekas att om hela världen skulle ersätta sina fossila bränslen med kärnkraft skulle jordens uran ta slut på mindre än fyra dagar.

Därför är det rena vansinnet att satsa pengar på forskning och öppna upp för en nybyggnation av en ändlig resurs som vi kan komma att förlora pengar på om vi inte avvecklar den inom en snar framtid.

För att kunna ersätta kärnkraften krävs det att vi börjar utveckla och satsa på till exempel vågkraft, vindkraft, solceller och bioskogar i ännu större skala. Den andra viktiga delen är att vi satsar pengar på energieffektivisering. Nu har vi i Sverige större möjligheter än någonsin att tänka miljösmart och modernt och därför modernisera vår energitillförsel. Om vi redan i?dag storsatsar på nya energikällor kommer detta att resultera i massor av nya gröna jobb medan nya reaktorer knappast resulterar i detta!

En annan vanlig ursäkt för kärnkraften är att “Vi måste ha kärnkraften för miljöns skull”. Detta är att förneka den sanning att kärnkraften faktiskt påverkar människan och miljön negativt runt om i världen.

Några exempel är:

??Greenpeace har besökt en av urangruvorna i Ryssland som vi importerar uran från. Där avslöjades det hur giftigt avfall från gruvan släpptes rakt ut i naturen.

??I Namibia, ett av världens vattenfattigaste länder, används det till uranbrytning 40?000 kubikmeter vatten per dygn. Detta vatten kunde i?stället användas för att släcka den vardagliga törsten för många av namibierna.

??I hela kedjan med uranbrytning, anrikning och tillverkning av kutsar och bränsleceller används en rad kemikalier och miljöfarliga metoder. Hela denna kedja resulterar i avfall, men också i onödigt långa transporter jämfört med om vi hade haft våra energikällor i Sverige.

I USA och Kanada visar flera studier hur människor och natur påverkas negativt i områden kring urangruvorna. Indianer får sitt grundvatten förgiftat och dödsfallen i bland annat cancer är ovanligt höga i områden kring gruvorna.

Vi måste därför avveckla kärnkraften eftersom den är livsfarlig, miljöfarlig, dyr och omodern!

Sverige har bland de bästa möjligheterna att ställa om till miljövänliga energikällor och gå före som ett föregångsland. Hit hör inte kärnkraften!

Alliansen har tyvärr slopat chansen. Visst har satsning på förnyelsebar energi startat men varför öppna upp för ny kärnkraft? Tänk vilken känsla att veta att den energi man förbrukar när man stryker, lagar mat och så vidare kommer från miljövänliga energikällor som samtidigt resulterar i jobb men också i form av pengar och stolthet.

Satsa på förnyelsebara energikällor i ännu större omfattning och avveckla kärnkraften!

Anton Nilsson

Karlshamn

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.