1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Delaktigheten ett måste

Nyheter • Publicerad 31 januari 2006

Vi noterar med tillfredställelse vad landstingsrådet Kalle Sandström skriver angående helgtjänstgöring inom Blekingesjukhuset ("Sandström: Ingen återgång till det gamla", BLTdebatt den 28 januari).

På vårt gruppmöte i vänsterpartiet diskuterade vi frågan. Några av oss hade mött oroliga medarbetare på Blekingesjukhuset som kände att deras arbetstider skulle återgå till det vi arbetade bort för ett antal år sedan i samråd mellan fackliga organisationer och den politiska ledningen.

Det är bra att landstingsrådet markerar att det inte är frågan om att gå tillbaka till de gamla scheman med generell varannanhelgstjänstgöring, något som vår grupp aldrig kommer att acceptera.

I stället poängteras, precis som vi vill, att varje enhet nu skall diskutera och formulera bra arbetstidsmodeller som passar alla - patienter, personal och som också kan leda till en besparing.

Vi tycker det är positivt att man tittar över enheternas tjänstgöringsscheman, tittar när arbetsbelastningen är som störst och genom en dialog med personalen får fram ett så bra schema som möjligt.

Att komma ifrån kväll/natt och helgarbete inom vården är en omöjlighet men ur arbetsmiljösynpunkt är det viktigt att personalen är delaktig i utformningen av tjänstgöringen.

Kanske passar det några att arbeta mer obekväma tider under en del av sitt arbetsliv.

Vi arbetar politisk utifrån det "50-punktsprogram" som sjukhusdirektör Gilda Johansson tillsammans med verksamhetscheferna utarbetat och som vi politiker antagit.

I detta program står att det "skall ske en översyn av nuvarande arbetstidsförläggning i syfte att utveckla arbetstidsmodeller...".

Alltså står där inget om helgtjänstgöringens förläggning.

Vad som kommer fram av detta arbete är säkert skiftande förslag på schemamodeller och ska så vara eftersom våra enheter ser olika ut. En delaktig personal är ett måste vid dessa diskussioner.

Vi kommer i personaldelegationen och landstingsstyrelsen följa sjukhusdirektörens och enheternas fortsatta arbete med översynen av arbetstidsförläggningen.

Vänsterpartiets landstingsgrupp

(genom Viveka Söderdahl

och Bertil Måbrink)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.