1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

De rödgröna vill beskatta boende

Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Av de två regeringsalternativ som nu tävlar om väljarnas gunst är ett löftesrikt och ett rikt på löften. De rödgröna strör dem frikostigt omkring sig och i stor utsträckning är de ofinansierade. Men det finns en åtgärd på skatteområdet som ska inbringa miljarder till statskassan. Vi syftar på den statliga fastighetsskatt som regeringen ersatt med en låg kommunal avgift.

Ni minns väl vad vi fick lära oss under åren före 2006 när stigande taxeringsvärden på villor fick dåvarande finansminister Bosse Ringholm (S) att föreslå olika kreativa “lösningar” för hur villaägarna skulle kunna betala skatten utan att tills vidare tvingas lämna hus och hem. Det kunde handla om att man borde hyra ut sitt hus alternativt belåna det för att få in tillräckligt med pengar för att kunna betala de fastighetsskatter som Ringholm och hans vänner i V och MP kommit överens om.

Sedan 2006 har Alliansen i stora delar genomfört den politik för fastighetsskatt som Kristdemokraterna presenterade första gången år 2001.

Politiken har syftat till att trygga människors boende. Vi kristdemokrater är – för att travestera – stolta över detta men vi är inte nöjda för vi nådde inte hela vägen fram.

Vi kristdemokrater vill avskaffa hela taxeringsvärdessystemet, vilket gör det svårt att i framtiden införa boendebeskattning baserad på marknadsvärde.

De rödgröna lovar att återinföra den statliga fastighetsskatten på taxeringsvärden över 4,5 miljoner kronor och att återinföra förmögenhetsskatten. Den ska inbringa 4 miljarder kronor. Det är en skatt som slår mot svenska företags möjligheter att skapa en god kapitalbildning.

Dessutom fungerade förmögenhetsskatten som en Fastighetsskatt II. Före år 2007 kom mer än hälften av statens intäkter på förmögenhetsskatten från beskattning av villaägare.

Även om de rödgröna inför valet utlovat att den statliga fastighetsskatten ska inträda först vid taxeringsvärden på över 4,5 miljoner kronor så vet vi att det finns flera villor i kommuner som Karlskrona, Karlshamn eller Sölvesborg med sådana taxeringsvärden. Om inte annat så kan de snart bli så. Vid den förra taxeringen ökade taxeringsvärdena i Sverige på småhus med i genomsnitt 34 procent.

Efter en rödgrön valseger ska de rödgröna genomgå totalt åtta budgetprocesser under de närmaste fyra åren innan det blir val igen. Vem kan i?dag säga hur de nattliga förhandlingarna kommer att sluta? Vänsterpartiet vill ha en betydligt lägre gräns för statlig fastighetsskatt än 4,5 miljoner.

När det så krävs pengar till någon reform 2012 eller 2013 kommer det att finnas förklaringar om varför gränsen måste ändras.

Ett säkert sätt att se till att de rödgröna inte bryter både gränser och vallöften när det gäller fastighetsskatten är att lägga sin röst på det parti som tog initiativet till att avskaffa den statliga fastighetsskatten.

Mats Odell

Andre vice partiordförande Kristdemokraterna

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.