1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Nyheter • Publicerad 22 november 2005
Vill se resultat. Det finns majoritet i fullmäktige för positiva förändringar för Ronneby inom turistnäringen - men tyvärr ingen vilja, noterar Willy Persson (c) i dagens debattinlägg. Foto: CHRISTER THÖRNQUIST / arkiv
Vill se resultat. Det finns majoritet i fullmäktige för positiva förändringar för Ronneby inom turistnäringen - men tyvärr ingen vilja, noterar Willy Persson (c) i dagens debattinlägg. Foto: CHRISTER THÖRNQUIST / arkivFoto: CHRISTERTHÖRNQUIST / arkiv

Vid fullmäktigesamman-

trädet i Ronneby den 27 oktober svarade kommunalrådet JanAnders Palmqvist på en interpellation, angående åtgärder mot den höga arbetslösheten i kommunen. Han efterlyste då förslag på åtgärder från de olika partierna.

Centerpartiet har genom åren lagt fram ett antal motioner som radikalt skulle främja sysselsättningen i kommunen.

Förstärkning av personal på det dåvarande fungerande näringslivskontoret var ett krav som framfördes vid en lyckad företagsträff, som näringslivskontoret anordnade.

Företagarna tyckte det var angeläget att kunna få besök av kunnig personal från kommunen. Dessa krav och önskemål är ännu ej uppfyllda.

Tystnaden total

En viktig fråga för centern är utbyggnaden av campingen vid Ekenäs badplats. Det finns ett färdigt förslag på en utbyggnad, som behandlades av kommunfullmäktige i januari 2002. Centerns förslag röstades, efter votering, ner av majoriteten och moderaterna (med undantag av Kjell Hedlund). Folkpartiet avstod från att rösta.

Undertecknad ställde en fråga till fullmäktigeledamöterna på oktobersammanträdet 2005:

"Varför vill man inte bygga ut campingen?"

Tystnaden var total - från samtliga partier.

Flera förändringar

En satsning på campingen och turistnäringen vid Ekenäs skulle vara positivt för hela Ekenäsområdet och Ronneby kommun. Det skulle exempelvis medföra:

Bättre kommunikation med centrum.

Fler gäster till Karörestaurangen.

Karöbåten blir mer lönsam.

Villa Vassen får fler kunder.

Övrig skärgårdstrafik, som nu är nedlagd, kan uppstå igen.

Åtrafiken kan ha en egen båt och inte behöva "låna" båt av Karlskrona kommun och dessutom under endast tre veckor. Sommaren är längre än så.

Fritidsbåtsverksamheten i länet väljer i större utsträckning Ronneby skärgård som turistmål.

Stora Eködagen kan på nytt uppstå om båtförbindelser med stora Ekön ordnas.

Det finns majoritet i fullmäktige för nämnda förbättringar, men tyvärr ingen vilja.

Vi får inte glömma bort att turism är världens största näring.

Måste vända negativ trend

En annan fråga som centerpartiet haft många krav och förslag på är att skapa lägenheter i kommunens ytterområden. Detta är angeläget så att invånarna också kan bo och verka utanför centralorten.

Byggnation har alltid skapat många arbetstillfällen - så även i vår kommun.

Fler parkeringsplatser i centrum är ytterligare en fråga som centern lyft fram. Detta är ett krav som affärsidkarna haft i många år.

Hade man tillgodosett deras krav hade Ronneby city utvecklats på ett positivt sätt och därmed skapat fler arbetstillfällen.

Centerpartiet i Ronneby är inte ansvarigt för den negativa utveckling inom nämnda områden.

Däremot anser jag det vara hög tid för de som bestämmer, att ändra attityd och släppa på prestigen, så att Ronneby kommun kan vända den negativa trenden.

Willy Persson (c)

Ronneby

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.