Borgmästaravtalet för energi och klimat
Politik och vetande borde hänga mer samman, detta särskilt inom energiområdet. Nyligen togs ett viktigt beslut i fullmäktige i Ronneby, att kommunen skall ansluta sig till det så kallade Borgmästaravtalet. Ett Alleuropeiskt samarbetsavtal där framsynta kommuner förbinder sig att gå än längre än vad EU orkat besluta om i energi- och klimatfrågorna.
Skam att säga så var det bara det kommunala energibolaget Miljöteknik AB som inte ”hunnit” svara på remissen om detta avtal – just den instans som är och kommer att bli mest involverad i detta avtals förverkligande. Flera andra kommunala instanser med ytterst liten delaktighet eller insikt i dessa frågor har däremot svarat.
Flera tunga nämnder har varit mycket positiva till att kommunen skulle delta i detta omställningsarbete. Nu gäller det att göra det bästa möjliga av denna utmaning. Frågan är nu i vilken utsträckning kommunens viljeyttring kommer att få genomslag i Miljöteknik AB:s arbetssätt? Om den politiska viljan förmår få genomslag först i bolagets egen styrelse och sedan ut i verksamheten?
Borgmästaravtalet innefattar i korthet:
??En överenskommelse mellan Ronneby kommunen och Sveriges Ekokommuner om en strängare syn på energi- och klimatfrågorna än EU enats om.
??Det är en tydlig viljeyttring från kommunens sida om att medvetet och rationellt arbeta med dessa frågor.
??Det är en Europaomspännande verksamhet som på sätt och vis är en protest mot det misslyckande som COP15 i Köpenhamn i fjol höstas innebar.
??Avtalet administreras av EU-kommissionen och cirka 500 kommuner har redan antagit avtalet, stora som små.
??Avtalet omfattar elva specificerade åtagande inom klimat- och energiområdet som måste uppfyllas för att avtalet skall löpa. Däribland att en klimat- och energiplan skall upprättas och revideras vartannat år, och att en ”kommunal energidag” skall anordnas varje år.
Utöver de elva punkterna har varje kommun möjlighet att inrikta sig på något eget inom område och det skulle för Miljöpartiets del kunna vara den inriktning, som partiet drivit i kommunfullmäktige i snart 20 år, om det naturvetenskapliga begreppet ”EXergi”, som står för den tekniska användbarheten av olika energislag (energibärare). Ett begrepp som om det används på rätt sätt tydligt pekar på fel och brister i dagens energipolitik.
Miljöpartiet vill också slå ett slag för det nya begreppet ”EMergi”, som är ett mått på de naturresurser (främst solskenstimmar) som behövs för att få fram nödvändiga livsmedel i framtiden.
Vi beklagar att dessa naturvetenskapliga fakta inte alls kommer upp i årets valrörelse.
N-E Mattsson
Miljöpartist i Ronneby