1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bör vi verkligen bränna sopor, Marit Paulsen

Nyheter • Publicerad 29 september 2001
Foto:CHRISTER THÖRNQUIST Kritiska till förbränning. Ronneby Naturskyddsförening ställer tio frågor om sopförbränning till EU-parlamentariker Marit Paulsen (fp).
Foto:CHRISTER THÖRNQUIST Kritiska till förbränning. Ronneby Naturskyddsförening ställer tio frågor om sopförbränning till EU-parlamentariker Marit Paulsen (fp).Foto: 

I dag svarar Marit Paulsen på Le Carlssons och Kjell Norbäcks öppna brev som publicerades i gårdagens BLT.

För förståelsens skull publicerar vi här deras frågor.

n Måndagen den 17 september 2001 intervjuade Bengt Mauritzson Dig i Radio Blekinge. Bland annat fanns ett avsnitt som rörde sophantering i allmänhet men även sopförbränningsförslaget i Ronneby.

Här ställer vi nu ett antal frågor till Dig med anledning av Dina uttalanden i programmet och som varande en aktiv person i EU-parlamentet.

1. Kostnad för olika sopbehandlingsmetoder i kr per ton enligt Naturvårdsverkets genomgång år 2000 för Sveriges kommuner: förbränning 150-400, återanvändning (större källor) 200-700, deponering 200-800, biologisk behandling 1000-170, återvinning 1500-3000

Tror Du att det i kommunerna finns något intresse för annat än förbränning?

2. Du tar det som självklart att samhället kommer att minska sopmängderna. Hur har Du tänkt Dig att detta skall ske? EU är en företrädare för ökad ekonomisk tillväxt där ökad produktion av i stort sett vilka produkter som helst är en självklarhet. Tror Du verkligen att det i ett samhälle där nästan allt mätes i pengar finns intresse för produkter som tjänat ut och som då mest är till besvär och drar kostnader?

3. Tror Du att utsläpp i en skorsten i en sopförbränningsanläggning, även om den har den modernaste reningsteknik, är acceptabelt ur miljö- och hälsosynvinkel?

4. Som bekant är det ingenting som försvinner. Det antal kilo som stoppas in i en förbränningsanläggning finns ju kvar som avgaser, aska, slagg och i reningsprodukter. Inte ens forskarna har klart för sig varför, var och hur dioxiner ( pg a klor- och bromprodukter ) bildas. I Sverige är det avfallsförbränning, som med bred marginal är den största kända dioxinkällan. Ett gram dioxin räcker för att hela jordens befolkning skall få sin högsta, acceptabla dos. De helt övervägande dioxinmängderna finns numera i den aska, slagg och reningsprodukter, som stannar kvar på marknivå. Men där finns de ju i allra högsta grad! Här kommer många hälso- och miljöproblem att uppstå.

En okunnig person kan tycka att sopförbränning löser alla sopproblem men så är definitivt inte fallet! Det är inte bara dioxinet som är problemet.

Tror Du att vi har en långsiktigt, riktig lösning i och med sopförbränning?

5. Tror Du att samhället kommer att ha något intresse för, minskning av sopmängderna, användning av biobränslen, återanvändning, återvinning och biologiska behandlingsmetoder (kompostering, rötning) när det är billigast och enklast att förbränna?

6. Askmängderna efter förbränning är av storleken 25 procent (varierar naturligtvis beroende på vilken typ av avfall det gäller och hur det sorterats) av inmatad sopmängd. Inom ca 20 år har våra sopmängder fördubblats.

Tror Du att askmängderna kan försvinna från soptipparna? (Askan är dessutom mycket farligare än de tidigare soporna ).

7. Enligt Sveriges miljömål 12, giftfri miljö, skall alla farliga utsläpp upphöra, så att nivåerna av sådana ämnen i miljön kan återgå till de naturliga nivåerna före år 2020. Flera andra EU-länder har antagit samma riktlinje, däremot inte EU i sina egna direktiv! Tycker Du att dessa miljömål är orealistiska?

8. EU vill att biologiskt, nedbrytbart avfall skall räknas som förnyelsebar energikälla. Tycker Du att detta är riktigt?

9. EU vill betrakta sopor som vilken annan vara som helst och som under fri konkurrens kan handlas över nationsgränser. Tycker Du att detta är riktigt?

10. Du hade varit skuggrapportör i betänkandet om stora sopförbränningsanläggningar i EU och då fått besöka en ny anläggning i Holland. Men varför sänder man sopor från Holland till Sverige för förbränning?

Le Carlsson Kjell Norbäck

För Ronneby Naturskyddsförening

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.