1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Blekinge är emot samverkan

Nyheter • Publicerad 18 september 2006

Vilka underbara höstdagar, sol och varmt och jag kom just hem efter en runda på cykeln. Jag njöt av allt - luften, solen och vad alla mina sinnen tog in. Jag njöt och lever. Mina tankar gick för en stund till mamman i Ronneby som skrek efter hjälp på grund av att hennes son använde droger. Jag hade förmånen att få prata med henne på telefon och samtalet skrämde mig.

På min cykelrunda kom en tanke till mig "att ibland är det bra att inte veta något".

Alltså hur denna mamman verkligen har det, att hon i verkligheten ser hur sin son går ned sig allt djupare i drogerna. Hon är totalt maktlös. Hon får ingen hjälp av ansvariga socialen i Ronneby kommun eller av andra myndigheter.

Men hon har stöd från den idellea förening FEM (Föräldrar föreningen mot narkotika), där hon har fått hjälp med att göra en LVM-utredning, grundligt gjort av läkare.

Tyvärr antog inte de ansvariga i Ronneby kommun denna LVM-utredning. Man trodde tydligen inte på de läkare som varit med och gjort utredningen, utan man använde sig av en egen läkare som ansåg att pojken ej hade något missbruk.Varning! Det finns bra målare och dåliga målare, det finns bra terapeuter och dåliga terapeuter och det finns bra läkare som har kunskap om drogproblematiken och det finns läkare som inte vet någonting alls - just som denna läkare.

Apropå denne läkare som uttalade sig om att pojken inte hade något missbruk undrar jag på vilka grunder gör han den bedömningen? Är det inte skillnad på missbruk och beroende?

Det finns verktyg för att kartlägga detta typ, ADDIS, som är ett kartläggningsverktyg med vars hjälp man kan göra en bedömning och ställa en diagnos.

Använda han då detta och gjorde socialen någon sådan kartläggning?

Nej det gjorde man inte, man hade inte den kompetensen.

Det finns pengar och man strör pengar till länsstyrelsen som anställer en samordnare för att bygga upp ett drogförebyggande nätverk i kommunerna.

Kommunerna anställer drogsamordare för att lokalt i sin kommun bygga upp nätverk med organisationer med mera som arbetar inom drogområdet. Bra, tycker jag! Toppen. Och då fungerar detta? Nej det gör det inte. Varför? Jo, man har olika syn på detta med drogmissbruk.

Socialchefen hade tydligen sagt till mamman som skrek efter hjälp: "Din som måste anmäla sig till arbetsförmedlingen och börja arbete".

Hallå. Är det så enkelt när en person styrs av droger. Skrämmade. Bra att inte veta vilken kompetens kommunen har.

Samverkar kommunerna och samverkar man lokalt i kommunen inom detta område?

Svaret är nej.

Av egen erfarenhet vet jag att i Sölvesborgs kommun går det inte. Undertecknad har egen verksamhet i kommunen där innevånare knackar på dörren och vill ha hjälp.

När vi berättar att det inte går, utan ni får vända er till socialen vänder de och fortsätter att droga eller om det är en anhörig som kommer för att de mår dåligt får vi be dem att gå.

Skrämmande att man i dag, år 2006, inte kan samverka. Vi betalar skatt i kommunen och de som kommer till oss och vill ha hjälp betalar också skatt i Sölvesborg.

Så här ser det tyvärr ut i verkligheten.

Visste ni kommuninnevånare att så här behandlar några "få" med makt andra kommuninnevånare?

En person som arbetar politiskt i Sölvesborgs kommun berättade för mig om hur svårt det är att samarbeta. Se Valjeviken och Sölvesborgs kommun.

Politikerna sa att det går inte att bli profet i sin egen stad. Jag håller med för "det finns redan makthavare som redan är små påvar som styr och bestämmer".

Vi betalar skatt i vår fina kommun. Här skulle vi vilja samarbeta, fortbilda oss och hjälpa kommuninnevånare med drogproblem. Men det har inte gått under de år vi varit verksamma och det är snart åtta år.

Under dessa åren har vi internt fortbildat oss och byggt upp en verksamhet som visar resultatet att människor blir nyktra och har fått ett nytt liv tillsammans med sina anhöriga.

Dessa människor finns i Småland, i Stockholm, några från Olofström, några från Karlshamn, någon från Ronneby och några från Karlskrona.

Anledning till mitt inlägg är inte att just vi skall få uppmärksamhet. Det har vi redan på ett mycket stort företag som har sitt säte i Småland och de finns över hela värden. Detta företag ser och upplever vår styrka.

Vi har utvecklat ett drogförebyggande EU-projekt i Nybro och Emmaboda.Vi har utvecklat en drogförebyggande koncept med en stor företagshälsa i Stockholm.

Detta vill vi gärna dela med oss till innevånare i Blekinge: Vi har bjudit in ansvariga från landstinget, men de vill inte.

Vi har bjudit in Sölvesborgs kommun för en samverkan men "några få makthavare" vill inte.

Så ser det ut i verkligheten. Människor lider. Bra att inte vetaÉ

Vårt slagord är: "Kunskap och samverkan är nyckeln till resultat"

P-O Mårtensson

Sölvesborg

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.