1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Behåll pälsdjursuppfödningen

Nyheter • Publicerad 18 april 2005
Minkar. Centerpartiets riksdagsledamöter anser att det är viktigt att behålla den svenska pälsdjursuppfödningen. Foto: Bo Åkesson
Minkar. Centerpartiets riksdagsledamöter anser att det är viktigt att behålla den svenska pälsdjursuppfödningen. Foto: Bo ÅkessonFoto: Bo Åkesson/Arkiv

Regeringen arbetar nu tillsammans med sina stödpartier för att förbjuda den svenska pälsdjursuppfödningen. Detta kan ske genom förbud, eller genom att sätta upp så höga djurskyddskrav att uppfödarna drivs i konkurs och/eller till att upphöra med sin produktion. Även den svenska produktionen av ägg och kycklingar har hög-re krav på sig än i vår omvärld, och även här riskerar nu den stagnerande produktionen och ökande importen att totalt sett försämra hönsfåglarnas situation i världen.

Om Sverige skulle välja att förbjuda pälsdjursuppfödning eller att på annat sätt driva den ur landet, eller om vi sätter upp så ambitiösa regler för hönsen att uppfödningen kraftigt minskar, vad blir då resultatet? Kommer svenskarna att förbjudas att inhandla pälsar, eller förbjudas att köpa finska ägg eller thailändska kycklingar? Nej, sannolikt är detta varken möjligt eller kanske önskvärt. I stället kommer importen att öka. I stället för svenska pälsar kommer importerade pälsar att ta över marknaden, och i stället för svenska höns och kycklingar riskerar importen att ta över allt mer av marknaden.

Det är en märklig ekvation att slå ut en hel näringsgren, vilket kommer att få stora konsekvenser inte minst för Blekinge. Samtidigt fortsätter pälsar att säljas genom import från andra länder där djuren har det sämre. Ännu mer svårbegripligt är det att en socialdemokratisk regering som påstår sig värna sysselsättning och industri-jobb väljer att driva en hel näringsgren ut ur landet.

Det måste vara viktigare att med full kraft trycka på inom EU för bättre djurhållning för minkarna, i stället för att gå ensidigt före och driva en hel näringsgren ur landet samtidigt som världens burhållna minkar får det sämre.

Lars-Ivar Ericson

riksdagsledamot (c)

Staffan Danielsson

riksdagsledamot (c)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.