1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Återinför en anständig sjukförsäkring

Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Jag har arbetat på försäkringskassan i 30 år med rehabilitering av sjukskrivna. De första 28 åren var sjukförsäkringen en försäkring som gav inkomsttrygghet om man var så sjuk att man trots rehabiliteringsåtgärder inte kunde återgå i arbete eller i fullt arbete.

Lagstiftningen ändrades i juli 2008, då man bland annat införde en gräns för sjukpenning efter ett visst antal dagar. Det medförde att människor som på grund av sjukdom inte lyckas få ett arbete inom denna tid blir av med sin sjukpenning. Den tidsbegränsade sjukersättning man tidigare kunde få togs bort och det är endast om man med säkerhet vet att sjukdomen varar livet ut och inte förändras som man numera kan få sjukersättning.

Efter regeringsskiftet 2006 fick jag, som hade en anställning, lägre skatt.

Jag träffade alltså människor som redan när de blev sjukskrivna fick en lägre inkomst än tidigare och som dessutom levde i en otrygghet inför framtiden. Men jag fick det bättre! Detta upplevde jag som en djup orättvisa.

Min erfarenhet av de sjukskrivna människor jag träffat genom åren är inte att de är arbetsovilliga. Deras högsta önskan är att först och främst bli bra och, även om det inte är möjligt, få gå till en arbetsplats och delta i en arbetsgemenskap precis som alla vi andra.

Många har också efter en lyckosam rehabilitering fått ett arbete som de trivs med och klarar av. Men många har, trots många och långvariga arbetsprövningar, inte lyckats få det.

Många har lyckats få en anställning på deltid, till exempel halvtid, men tvingats lämna denna för att söka arbete på heltid när sjukförsäkringen upphör. Detta trots att de vet att de inte klarar mer än halvtid. Många har redan en anställning och har via arbetsprövning lyckats återgå till den på deltid, men måste lämna den för att söka arbete på heltid när sjukförsäkringen upphör.

Många är så sjuka att de inte kan arbeta alls, men man kan inte säga att de kommer att vara lika sjuka livet ut. De blir också utan ersättning.

Detta är inte en anständig sjukförsäkring. Utanförskapet har ökat med 70?000 personer i Sverige sedan alliansen kom till makten. De gick till val på att utanförskapet skulle minska. Om vi byter regering den 19 september kommer den bortre gränsen i sjukförsäkringen att tas bort.

Sjuka människor ska givetvis få hjälp att via rehabiliteringsåtgärder återgå i arbete om det är möjligt. Men om det inte är möjligt på grund av sjukdom ska man få fortsatt ersättning. Detta är viktigare än skattelättnader åt oss som både är friska och har en anställningstrygghet.

Detta är ett av skälen till att jag röstar Socialdemokratiskt den 19 september!

Margareta Yngveson (S)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.