1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Är verkligen rådande alkoholpolitik bra?

Nyheter • Publicerad 1 juni 2004

Nu är det många som går till storms mot vårt förslag om en förändring av den svenska alkoholpolitiken. Till er vill vi rikta en fråga: Tycker ni verkligen att rådande politik är bra?

Om inte, vilka är era förslag för att hindra att barn får tag på alkohol? Vilka är era förslag för att stoppa rattonykterheten och andra alkoholrelaterade problem?

Begränsad tillgänglighet

Den svenska alkoholpolitiken har varit framgångsrik. Med hjälp av regleringar för begränsad tillgänglighet och hög beskattning har alkoholskadorna kunnat begränsas. Men nu har den svenska nuvarande alkoholpolitiken kommit till vägs ände.

Privatinförsel och smuggling tar över. Alkoholskadorna ökar. Ungdomsfylleriet tilltar. Var sjätte gravid kvinna konsumerar alkohol på ett sätt som kan vara skadligt för barnet.

Syns i vårdstatistiken

Utvecklingen syns också i vårdstatistiken. Fallen av alkoholförgiftning bland ungdomar har vuxit dramatiskt. Fallen av alkoholförgiftning bland 15- till 19-åriga pojkar har fyrdubblats och hos jämnåriga flickor tredubblats sedan 1987. Allt fler unga vuxna har en mycket hög vardagskonsumtion och hamnar allt oftare i alkoholsjukvård.

Den som frågar skolelever får höra att de har mycket lätt att få tag på alkohol. Spritsmugglare håller på att etablera egna försäljningskanaler runt om i Sverige. Ingen kontrollerar legitimation, ingen kontrollerar nykterheten.

Vi vet att privatinförseln och smuggling tar över och att Systembolagets marknadsandelar sjunker. I Blekinge sjönk spritförsäljningen på Systembolaget i april jämfört med året innan med hela 16,5 procent.

Det finns starka skäl för att också i en ny alkoholpolitik ha kvar Systembolaget och dess monopol. Det visar sig i praktiken att bara Systembolaget klarar att neka barn och ungdomar att köpa alkohol.

Saknar fungerande kontroll

Folkölsförsäljningen till ungdomar saknar helt fungerande kontroll. Enligt handelns och statliga alkoholkommitténs gemensamma utredning hanteras 48 procent av alla inköpsförsök av unga på fel sätt: det vill säga utan att legitimation krävs och utan att underåriga nekas inköp.

För att klara av trycket från omvärlden måste skatterna sänkas och servicen inom Systembolaget förbättras med fler små butiker som exempelvis kan förläggas i anslutning till livsmedelsbutiker.

Att värna monopolet räcker dock inte som strategi för att bekämpa alkoholskadorna. Det visar utvecklingen i Finland. Vårt program omfattar därför också hårda tag mot missbruk och att skapa alkoholfria zoner: i trafiken och i arbetslivet och att skapa alkoholfria perioder i livet: barndom, ungdom och graviditet.

Cecilia Malmström

ledamot av Europaparlamentet (fp)

Johan Pehrson

ordförande i riksdagens justitieutskott (fp)

Heli Berg

rikdagsledamot, (fp)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.