1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vatten från Brantafors släpps på igen

Det blir bevattningsförbud i Ronneby och Kallinge från den 1 juni. Trots att vattenverket i Brantafors nu åter börjar leverera vatten från två brunnar på fredag 16 maj.
Ronneby • Publicerad 13 maj 2014
Foto: Håkon Larsen/TT

Alla vattenleveranser stängdes av i december efter att kemikalien PFAS upptäckts i brunnarna. Under fem månader har Kallingeborna fått vatten från vattenverket i Ronneby. Men nu visar alla provresultat att vattnet är helt fritt från PFAS.

Under fem veckor har vattnet som filtrerats genom de utbytta kolfiltren analyserats. De visar att ingen PFAS finns i vattnet i de två brunnarna som nu ska öppnas.

– Brantafors kommer till en början att fungera som en stöttning till vattenverket i Ronneby, säger Hans Nilsson, vd på Ronneby Miljö och teknik, i ett pressmeddelande.

Brantafors kommer inte att kunna leverera med full kapacitet eftersom bara två av fyra brunnar öppnas den 16 maj.

Reningen i Brantafors är uppbyggd på ett sådant sätt att Miljöteknik anser sig ha god kontroll på att inget förorenat vatten skickas ut på nätet. Men nu inleds en torrare och varmare årstid och därmed en större åtgång på dricksvatten.

– Det innebär att vi måste införa bevattningsförbud i Ronneby och Kallinge från den 1 juni, vad gäller slang och spridare för bevattning av gräsmattor, säger Hans Nilsson.

Miljötekniks vd säger att det på längre sikt kommer att krävas nya vattentäkter för att vattnet ska räcka till Kallinges invånare och invånarna i norra kommundelen.

Prover av vattnet kommer att tas en gång i veckan fortsättningsvis inne i vattenverket och på det dricksvatten som går ut. Om något av de fyra kolfiltren ger utslag så byts det ut.

Brantafors vattenverk

Den 16 december 2013 stängdes vattnet av från vattenverket i Brantafors efter att den giftiga kemikalien PFAS upptäckts.

Samtliga fyra brunnar innehöll PFAS och stängdes av.

Kolfiltren till två av brunnarna har bytts ut och visar nu efter fem veckors provtagning att inga PFAS–rester finns.

Vattenverket i Brantafors invigdes 2010.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.