1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Upphandling om skolbygge stoppas

Hela den planerade skolsatsningen i Ronneby blir nu kraftigt försenad. För få anbud på det inledande projektet att bygga om gamla Orbit One, gör att det nu krävs nya politiska beslut för att gå vidare.
Hela upphandlingen kring ombyggnaden av Orbit Ones gamla lokaler har stoppats och nu försenas den nya skolsatsningen i Ronneby minst ett år.
Foto: Ann-Marie Andersson

AB Ronneby Industrifastigheter, ABRI, meddelar nu att man avbrutit den pågående upphandlingen om att bygga om gamla Orbit Ones lokaler till en ny skola.

”Vid ett extra sammanträde per capsulam den 13 mars 2018 tog ABRIs styrelse beslut att avbryta pågående upphandling avseende ombyggnation av kv. Svarven 1.”

Projektet handlar om att bygga om före detta fabriken för Orbit One till ny 4-9-skola. Den delen är nu stoppad. Detta ingår i en större satsning när det gäller skolbyggen, och som även omfattar en ombyggnation av Snäckebacksskolan.

– Där här innebär naturligtvis en stor risk för tidsförskjutning. Minst sex månader men förmodligen upp till ett år, säger Anders Bromée (M), styrelseordförande i ABRI.

Den nu avbrutna upphandlingen lockade helt enkelt för få anbudsgivare och prisnivåerna låg för högt. Anders Bromée vill ogärna spekulera men kommenterar det bristande intresset från byggbolagen så här:

– Marknaden är het och de har väl helt enkelt redan tillräckligt att göra och kanske inte vill ta på sig ett så här stort projekt. Naturligtvis hade vi hoppats på fler anbud, det här är ju något som vi verkligen vill göra.

Men är det så att den investeringsram som ni har på 125 miljoner kronor är för lågt satt?

– Nej, det tycker jag inte. Man har kontrollerat priser och så vidare inför den här upphandlingen.

För utbildningsförvaltningen är förstås beskedet om förseningen också ovälkommet. Förvaltningschef Tobias Ekblad hade hoppats att Svarven-projektet skulle komma i gång som planerat:

– Men det innebär inga direkta praktiska problem för oss under innevarande eller kommande läsår. Men det innebär en försening i hela det stora projektet på minst ett år och det är olyckligt.

Han är egentligen mest bekymrad för förskolans behov av lokaler. Trycket är hårt på förskoleplatser redan nu och väntas fortsätta de närmaste åren.

– Det som påverkar i förlängningen av detta är ju att vi hade tänkt bygga om Skogsgårdsskolan till förskola i kommande etapp.

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”