1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Torbjörn fick jobb när momsen sänktes

Magnus Wernströms företag Bergslagskrogen har växt från 4–5 anställda 2012 till 12 anställda två och ett halvt år senare. "Det är tack vare sänkt restaurangmoms och sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar", säger han.
Ronneby • Publicerad 24 maj 2014
Foto: 
Har fått anställning. Torbjörn Dahlström är 24 år och en av de tre ungdomar som anställts av Magnus Wernström på Bergslagskrogen sedan arbetsgivaravgiften för ungdomar sänkts. "Bara positivt", tycker Torbjörn.
Har fått anställning. Torbjörn Dahlström är 24 år och en av de tre ungdomar som anställts av Magnus Wernström på Bergslagskrogen sedan arbetsgivaravgiften för ungdomar sänkts. "Bara positivt", tycker Torbjörn.Foto: Ann-Marie Andersson

Magnus Wernström driver Bergslagskrogen, golfrestaurangen, lunchrestaurangen på Tarkett och har catering. Företaget som han driver tillsammans med kollegan har växt rejält sedan 2012.

– Vi förstärkte med personal på alla ställen, säger han. Det innebär till exempel att vi slipper ha personal som jobbar ensam de sista timmarna.

Magnus Wernström är en av de restaurangidkare som deltar i Dubbelstöten, en kampanj som arbets­givarorganisationen Visita driver under supervalåret 2014. Dubbelstöten agerar mot de politiska förslagen att höja och återställa restaurangmomsen igen och fördubbla arbetsgivar­avgiften för unga.

– Vi har mycket att förlora på det, säger Magnus Wernström.

Sedan moms– och skattesänkningarna har restaurangbranschen stabiliserats. Konkurrensen har blivit mer rättvis, eftersom den svarta sektorn inte är lika utbredd. Dessutom är restaurangbesökarna priskänsliga. Priserna har sjunkit med 3,5 procent på grund av skattesänkningarna.

Besöksnäringen i Sverige är en av de snabbast växande näringarna i landet och sysselsätter många ungdomar.

– Restaurangbranschen är vanlig som förstajobb och en bra väg ut på arbetsmarknaden, säger riksdagsledamöterna Annicka Engblom och Gustav Nilsson, båda (M), som engagerat sig i Dubbelstöten och inte vill ha någon höjd moms eller höjd arbets­givaravgift för unga.

– Det är en otroligt jobbskapande bransch.

De flesta är småföretag, 70 procent har färre än tio anställda. Enligt Annicka Engblom är branschen också en viktig del av glesbygden.

– I Blekinge har 700 nya jobb skapats i branschen sedan 2012, i Ronneby 110, säger hon.

För Magnus Wernströms del har företaget som nu fått fler anställda, blivit mer stabilt.

– Vi har köpt nya möbler till Bergslagskrogen. De vi har nu har stått här i 15 år, säger han.

12 procent är restaurangmomsen sedan 1 januari 2012. ­Tidigare var den 25 procent.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.