1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tar upp kampen med Kivik och Öland

Ölands skördefest och Kiviks marknad lockar tusen och åter tusen besökare varje år.
Varför skulle inte Blekinge kunna utmana?
Nu greppar fyra Ronnebygårdar taktpinnen och hoppas att resten av länet hakar på.
Peter och Anna-Lena Fransson, Hans och Maria Wachtmeister, Susanne Demåne och Per Brunberg öppnar gärna upp grindarna till sina ägor för en nyfiken allmänhet.
Foto: Staffan Lindbom

– Vi hamnar alltid mitt emellan här. Men istället för att diskutera om vi ska åka till Kivik eller Öland - varför inte stanna och göra någonting på hemmaplan, frågar sig Peter Fransson som tillsammans med Anna-Lena Fransson driver Äggaboden i Gärestad.

Den nya satsningen heter Höstglöd Blekinge och första fröet såddes när Äggaboden fick ställa in sin höstmarknad ifjol.

– Efter tio år var det dags för någonting nytt. Peter kom med idén att vi självklart skulle göra någonting ihop med de andra gårdarna, säger Anna-Lena.

Hans och Maria Wachtmeister på Johannishus gods nappade direkt. Det gjorde också Per Brunberg på Björketorps gård och Susanne Demåne i Edestad. De fyra gårdarna förenas genom mat, dryck och kultur - gärna i närodlad tappning.

– Det skulle vara jätteroligt om det här blev ett embryo, säger Per Brunberg.

– Själva anledningen till att vi döpt det till Höstglöd Blekinge är att vi hoppas att fler hakar på, säger Maria Wachtmeister.

Det nya bryggeriet kommer att visas upp på Johannishus gods.
Foto: Staffan Lindbom

Vad går det hela ut på då? Jo, sista helgen i september bjuder de fyra gårdarna in allmänheten till diverse trevligheter. Radiorösten Lisa Syrén inviger kalaset på Björketorps gård där det under helgen bland annat kommer att finnas teater och premiär av en ny plommonglass med ingefära.

Till Äggaboden kommer bagarmästaren Jan Hedh för att vara en av domarna som ska utse vinnarna i tävlingen av bästa surdegsbröd, marmelad och sylt. Där kommer också serveras vin från två lokala vingårdar.

I Johannishus visar man bland annat upp sitt nya ölbryggeri.

– Och om alla tillstånd hinner komma på plats blir det också provsmakning, säger Hans Wachtmeister.

Susanne Demåne bjuder in till uppvisning med sina hästar.

Arrangörerna har ordnat med bussar för de som inte vill köra bil, eller för den delen cykla, mellan gårdarna.

– Vi hade tankar på att använda citytåget. Men det får inte köra på vägar snabbare än 50 kilometer i timmen, säger Peter Fransson.

images3 bilder
enlarge