Svårt att hitta folk till callcenter
Just nu pågår rekrytering till 20 lediga jobb på Call for You i Ronneby. Här ligger företagets huvudkontor, och den största anläggningen.
Men den expansion som företaget planerat för har stannat upp. 100 personer på lönelistan varje månad, var egentligen tänkt att vara 120 eller 130 nu.
– Vi har en ambition att växa i regionen, men kanske har den varit större än länet. Även om vi tycker att det borde finnas ett större intresse för våra lediga jobb, säger Terje Opdahl.
I Blekinge är mer än var fjärde ung människa utan arbete. I Ronneby ligger siffran för ungdomsarbetslösheten ännu högre, 33 procent.
– Visst är det så att ett säljjobb inte passar alla. Men det vet man inte förrän man har prövat, säger Terje Opdahl.
För en del är jobbet på callcentret en erfarenhet på väg mot något annat.
– Det har vi respekt för. Men vi har också anställda som har jobbat här sedan starten, det är åtta år, och tycker att det är det bästa jobb man kan ha.
Han beskriver callcenterbranschen som en bransch i stadig tillväxt.
– Det är fortfarande en ung bransch, men den har förändrats. Vi jobbar med kollektivavtal och är medlemmar i Sveriges Callcenter-förening, säger Terje Opdahl.
Kontoret i Ronneby ligger mitt i Blekinge, och har anställda från Sölvesborg till Jämjö.
Företagsledningen följer nu noga vad som händer med Telenors kundservice i Karlskrona.
Varsel har lagts på 344 tjänster när telefonbolagets kundservice lägger ner i Karlskrona. De anställda ska erbjudas nya jobb i Göteborg och Kalmar. Call for you finns med i diskussionerna, som ett alternativ till att flytta i väg med jobben.
–Vi som bor här vet ju att Blekinge är en bra plats att bo på, säger Terje Opdahl.