1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stenåldersfynd i havet

Miljötekniks planerade elkabel som ska ligga mellan Ronnebyhamn och Gökalv gör att en marinarkeologisk undersökning ska genomföras på havsbotten.
– Det finns indikationer på boplatser från stenåldern, säger antikvarie Mikael Henriksson, Blekinge museum.
Ronneby • Publicerad 1 juli 2014
Intresserad. Antikvarie Mikael Henriksson på Blekinge Museum är intresserad av att veta vad som döljer sig på havsbotten utanför Ronneby hamn. Där ska en marinarkeologisk utredning nu göras. (Bilden är från en utgrävning på land)
Intresserad. Antikvarie Mikael Henriksson på Blekinge Museum är intresserad av att veta vad som döljer sig på havsbotten utanför Ronneby hamn. Där ska en marinarkeologisk utredning nu göras. (Bilden är från en utgrävning på land)Foto: Bo Åkesson

Det har gjorts en första avscanning av havsbottnen på den 4,2 kilometer långa sträcka där elkabeln ska dras. Ytan beräknas totalt till 8 500 kvadratmeter. I undersökningen hittade marinarkeologer från Bohusläns museum möjliga boplatslägen från stenåldern på havsbotten. Länsstyrelsen i Blekinge har därför beslutat att det är nödvändigt med en fördjupad utredning för att bekräfta eller avfärda uppgifterna inför arbetet med att placera kabeln i havet.

– Blekinge museum står som garant för utredningen och anlitar marinarkeologer från Bohuslän, berättar Mikael Henriksson.

Den nu beslutade marinarkeologiska utredningen på havsbotten är kostnadsberäknad till närmare 190 000 kronor.

Placeringen på havsbotten för elkabeln kan i så fall komma att flyttas, vilket troligen inte ska ställa till några större problem för Ronneby Miljöteknik som gör investeringen. Högspänningskabeln ska säkra elleveranserna till boende på Kuggebodahalvön. Miljötekniks investeringskostnad beräknas till 2,4 miljoner kronor. På Gökalv har länsstyrelsen dispens till att bygga transformatorstation inom naturreservatet.

Dykningarna kommer att pågå under ett par dagar senare i sommar. Utredningen ska därefter också skickas till Riksantikvarieämbetet.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.