1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Solpaneler ger överskottsel

Bustorps gård utanför Ronneby är mest känd för sin försäljning av kött. Inte minst lamm som är en specialitet för Marcus och Anna Callenbring, ägare tll Bustorps gård.
Men sedan några månader har livsmedelsförsäljningen kompletterats med en ny intäktskälla. Solpanelerna har inte bara gjort gården självförsöjande på el, Bustorps gård säljer nu överskottsel till Enkla elbolaget.
Ronneby • Publicerad 3 juli 2014
Anna Callenbring med solpanelerna i bakgrunden.
Anna Callenbring med solpanelerna i bakgrunden.Foto: Göran Sundén
Anna Callenbring.
Anna Callenbring.Foto: Göran Sundén

Marcus och Anna Callenbring på Bustoprs gård har investerat drygt en kvarts miljon kronor i solpaneler. Egentligen kostar gårdens 69 solpaneler runt 400 000 kronor men EU har bidragit med cirka 140 000 kronor.

Det är en stor investering, men redan nu – bara några månader efter installationen – är anläggningen en hygglig affär för Marcus och Anna Callenbring.

– Det dröjer visserligen bortåt 15 år innan vi har tjänat in de pengar vi betalat för anläggningen, men det har börjat bra, Anläggningen ska garanterat producera 17 000 kilowattimmar per år, men i själva verket kommer produktionen att hamna på 21 000 kilowattimmar på årsbasis, berättar Anna Callenbring,

Solpanelerna ger alltså överskottsel som säljs till Enkla Elbolaget. I dagsläget kan Callenbrings sälja drygt hälften av all producerad el till Enkla Elbolaget.

Kvarvarande 40-50 procent räcker gott och väl till för att försörja fyra bostäder, kylrum och frysboxar på gården.

Den senaste tidens väderlek – blåsigt men också soligt – har inneburit perfekta förhållanden för produktion av solenergi från gårdens paneler, som upptar en takyta av cirka 120 kvadratmeter på en av gårdens byggnader.

Bustorps gård är i dag en ekologisk och Krav-certifierad gård.

I hagarna runt gården betar koldioxidneutrala djur. De betar i hagar med många träd som binder koldioxid.

På Enkla elbolaget, som levererar el till Bustorps gård under den solfattiga delen av året, märker man ett stegrat intresse för egenproducerad el. Och det gäller för såväl privat- som företagskunder. Bolaget säljer endast klimatklok och ursprungsmärkt el till sina kunder.

Inköp av energi från solpaneler ligger därför helt i linje med företagets miljöpolicy.

Henrik Flemming
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.