GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Släpper ny app som bjuder på tidsresa

Nutidens teknik ska lyfta fram Ronnebys dramatiska historia.
Med hjälp av appen ”Guidade vandringar” kan vem som helst få historiska berättelser genom promenader i stadskärnan och Brunnsparken.
Magnus Carlsson, Björn O Svensson och Jeanette Rosander presenterade Ronneby kommuns nya app under fredagen.
Magnus Carlsson, Björn O Svensson och Jeanette Rosander presenterade Ronneby kommuns nya app under fredagen.
Foto: Christoffer Robertsson

– Det känns jättespännande och roligt att vi äntligen kan presentera appen, säger Jeanette Rosander, turism- och evenemangssamordnare i Ronneby kommun.

Arbetet har pågått sedan 2018. Plattformen som appen är byggd på har tagits fram av Karlskronaföretaget Hi-story som tidigare skapat liknande appar till flera andra blekingska kommuner och även exempelvis Affärsverken, Marinmuseum och Eriksberg.

–När man väl valt slinga kommer man till en karta där de intressanta platserna är markerade. Det finns bildspel, berättande texter och ljudspelare med berättarröst och ljudeffekter som dramatiserar och skapar stämning, säger Magnus Carlsson, vd för Hi-story.

Berättarrösten är också lokal och är inläst av Sara Höglind från Johannishus. Den som lagt upp rutterna och skrivit texterna är guiden och författaren Björn O Svensson.

Så här ser startsidan på Ronneby kommuns nya app ”Guidade Vandringar” ut.
Så här ser startsidan på Ronneby kommuns nya app ”Guidade Vandringar” ut.
Foto: Christoffer Robertsson

Guidningen i Brunnsparken har sin tonvikt på glansperioden från slutet av 1800-talet fram till andra världskriget. Den i stadskärnan startar vid Munktrappan och fokuserar på kvarteret Bergslagen. I framtiden kan appen komma att utökas med fler slingor och även komma på engelska.

Appen är tänkt att vara ett redskap för att stärka marknadsföringen och turismen i Ronneby. Den kan också bli ett inslag i skolornas historieundervisning. Guidade Vandringar som appen heter är kostnadsfri och finns där appar finns.

Fakta

Detta kanske du inte visste om Ronnebys historia

– Ronneby är Blekinges äldsta stad, men har den nyaste stadsplanen. 1864 förstördes det mesta av staden i en brand. Därför är Ronneby delad i två halvor med torget emellan, för att hela staden aldrig mer ska kunna brinna ner. Inspiration kom bland annat från Paris. Det tidigare Ronneby hade smala krokiga gator.
Källa: Björn O Svensson