1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skadestånd vid klotter blir egen tvist

Fastighetsägarna vill ha allt mellan 400 kronor och 200 000 kronor i ersättning för klotterskador.
Det blir en egen process efter rättegången om klotter- vågen i Ronneby. Rättegången ska avslutas i dag.
Ronneby • Publicerad 1 juli 2013

Det är många väggar, murar och fönster i Ronneby, som har klottrats ner under några månaders tid. Också bussar och tåg har fått tas ur trafik för att saneras. Det har gjort åtalet om grov skadegörelse till en omfattande historia.

– Det är många målsägare och kraven är på varierande belopp. Skadestånden kommer att få hanteras efter rättegången i stället, säger åklagaren Malin Niklasson.

Ersättning för klottersanering och skador ska då drivas som tvistemål. En del av fastighetsägarna har haft mindre kostnader, andra på fem- och sexsiffriga belopp. Några har fått ta bort klotter på flera ställen mer än en gång.

Tillsammans är det ett 30-tal privatpersoner, fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar och företag, samt Ronneby kommun, som vill ha ersättning. Kommunen har som fastighetsägare ett samlat krav på runt 45 000 kronor.

Men först ska domstolen säga sitt om de över 60 olika fallen av spraymålningar.

Rättegången går i dag in på sin fjärde och avslu- tande dag. Tre killar mellan 16 och 19 år har åtalats för att tillsammans eller var för sig ha klottrat på ett stort antal platser i Ronneby. Enligt åklagaren har klottrandet varit systematiskt. I bevisningen ingår målningar som dokumenterats på filmer och på sociala medier. Två av de åtalade har erkänt att de klottrat några av de gånger som tas upp i rättegången.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.