1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sjunga maj sprider glädje

Den återuppväckta traditionen att Sjunga maj kommer att fortsätta även i år.
Ronneby • Publicerad 30 april 2013

I kväll på valborgsmässoafton när mörkret lagt sig ger sig ett 20-tal sångare ut i byarna Mörtjuk, Hakarp och Järnavik.

Det är riksspelmannen Astrid Selling Sjöberg på Gamlegården som för andra året anordnar Sjunga maj. Efter förra årets succé­artade premiär var det inget svårt beslut att göra om det i år.

– I år kanske vi blir så många att vi kan dela upp oss i två grupper, så behöver vi inte hålla på hela natten, säger Astrid Selling Sjöberg.

Förra året promenerade deltagarna en mil under natten. Traditionen att sjunga maj är dansk och levde kvar i byarna runt Bräkne-Hoby in på 1970-talet.

– Många av dem vi besökte förra året kom ut och sjöng med.

Sångarna börjar sjunga på väg in mot huset. Om husägarna inte kommer ut, så sjunger gruppen nidvisor. För dem som inte är hemma gör majsångarna ett litet hyss, kanske flyttar på utekrukorna eller något liknande. Ägg, pengar eller något ätbart att lägga i korgen är tradition för majsångarna att få. Äggen ska användas till att grädda pannkakor och våfflor efter vandringen.

Att Sjunga maj är en tradition med rötter i medel­tiden.

Det har inget samband med valborgsmässoaftonens firande med maj­brasa.

– Vi hade så kul förra året. Det ska bli så roligt att göra det igen, säger Astrid Selling Sjöberg.

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.