GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sanerar med spade efter Jas-haveriet

Omkring 150 kvadratmeter mark förorenades efter att ett Jas-plan gick i backen i augusti.
Försvarsmakten har bestämt sig för att genomföra saneringen med spade - en lösning som de anser vara både kostnadseffektiv och miljövänlig.
Möljeryd • Publicerad 9 oktober 2018
Försvarsmakten har beslutat att sanera Jas-planets nedslagsplats med spade.
Försvarsmakten har beslutat att sanera Jas-planets nedslagsplats med spade.Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Det var den 21 augusti som ett Jas 39 Gripen-plan havererade i ett skogsområde vid Möljeryd norr om Kallinge. Drygt en vecka senare fick Försvarsmakten i uppdrag av tillsynsmyndigheten Försvarsinspektören att analysera nedslagsplatsen och leta efter föroreningar.

I början av september genomfördes provtagningarna och analysresultaten visar att två av de sju provtagna delområdena vid nedslagsplatsen är påverkade av olyckan.

Det ena området visar spår av tungmetaller. Det andra är påverkat av petroleumkolväten, alltså olja, samt flamskyddsmedel.

Inget av proverna har visat på några dioxiner och Försvarsmakten bedömer att spridningsrisken för de ämnen som finns på platsen är mycket låg.

”Den risk föroreningarna innebär är i huvudsak för djur och människor som vistas på platsen”, skriver Försvarsmakten.

För att råda bot på det problemet föreslår försvaret att det totalt 150 kvadratmeter stora området saneras med spade. Detta eftersom föroreningarna finns i de översta fem centimeterna av marklagret.

”Det är mest kostnadseffektivt och är skonsamt mot omgivande natur då det är svårt att komma åt med maskiner”, skriver man.

Volymen av jorden som ska grävas bort är fem till tio kubik. Jorden kommer att lastas i täta behållare och skickas till godkänd mottagare. När saneringen är klar kommer nya prover att tas för att bekräfta att föroreningarna är borta.

Försvarsinspektören skriver i sitt beslut att de bedömer åtgärderna som rimliga då det handlar om begränsade lokala föroreningar med mycket låg spridningsrisk.

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.